Cytat
Ale jeszcze nie mogę znaleźć
hmmm.... w takiej bajce jak "Mulan" (nie wiem czy ogladales) byl tekst: "Co ty, po chinsku nie kumasz?"
To ja mam ci napisac: "Co ty, po polsku nie kumasz?"

Przeciez tam masz po polsku napisane:
Cytat
Notatka: Różne rodziny systemów operacyjnych stosuja rózne konwencje końca lini. Kiedy zapisujesz plik tekstowy i chcesz wstawić łamanie lini, musisz użyć poprawnych dla twojego systemu operacyjnego znak(ów) końca lini. Systemy bazujące na Uniksie używają \n jako znaku końca lini, systemy bazujące na Windowsie używają \r\n jako znaków końca lini, a systemy Macintosh używają \r jako znak końca lini.
Jeśli użyjesz nieprawidłowego końca lini do zapisu pliku, możesz zaobserwować, w innych aplikacjach otwierając ten plik, że "wygląda on zabawnie".
Windows oferuje flagę ('t') konwertującą tryb tekstowy, która przezroczyście przekłada \n na \r\n kiedy pracujesz z plikiem. Dla kontrastu, możesz także uzyć 'b' aby wymusić tryb binarny, wtedy nie będzie konwertować twoich danych. Aby użyć tych flag, wstaw 'b' lub 't' jako ostatni znak w parametrze tryb.
Domyślnie tryb konwersji zależy od SAPI i wersji php jakiej używasz, więc namawiamy aby zawsze podawać stosowną flage w celu przenośności. Powinieneś użyć trybu 't' jeśli pracujesz ze zwykłymi plikami tekstowymi (plain-text)i używasz \n do ograniczenia konców lini w twoim skrypcie, ale wymagasz aby twój plik był czytelny w aplikacjach takich jak notatnik. Powinieneś uzyć 'b' w każdym innym przypadku.
Jeśli nie podasz flagi 'b' kiedy pracujesz na binarnych plikach, możesz doświadczyć dziwnych problemów z twoimi danymi, włączając uszkodzone pliki graficzne i dziwne problemy ze znakami \r\n.
Notatka: Dla przenośności, bardzo zalecane jest użycie zawsze flagi 'b' kiedy otwierasz pliki za pomocą fopen().
Notatka: Ponownie, dla przenośności, jest również bardzo zalecane abyś, przepisał swój kod, który używa lub polega na trybie 't' tak aby używał poprawnego końca lini oraz trybu 'b'.
Ladnie, prosto i po polsku
ps: ta tytułowa "Mulan" była Chinką