Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wykres GD - dziwny ostatni punkt wykresu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
japek
Mam mały problem z wykresami, gdyż tworze w pętli linie z punktów, wszystko ładnie wygląda, jak trzeba ale wykres zamias kończyć się w ostatnim punkcie nagle łączy się z początkiem układu. Nie wiem dlaczego tzn. domyślam się że wynika to z tego, że dla ostatniego wywołania pętli np. 50 pierwszy punkt ma wartość y=50 a drugi ma mieć y+1 czyli 51 [for ($y=0; $y<=50; $y++)] zamiast 51 odpala mi 0 (to samo z wartością x).
Jak temu zaradzić?
nospor
pokaz ten skrypt a nie nam tu teoryzujesz smile.gif

proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole

edit: zamiast <= daj < to ci sie na 50 skonczy
japek
To nic nie da, bo drugi punkt będzie zawsze miał +1.

1. <?php
  2. for($y=0; $y<count($taby); $y++) {
  3. imageLine($image, 10+($tabx[$y]*(round($diagramWidth/count($taby)))), (($diagramHeight-50)-($taby[$y]*(round($diagramHeight/$maxx)-2))), 
  4. 10+(($tabx[$y+1])*(round($diagramWidth/count($taby)))), (($diagramHeight-50)-($taby[$y+1]*(round($diagramHeight/$maxx)-2))), $colorOrange); // rysuje linie
  5. }
  6. ?>
nospor
Cytat
To nic nie da, bo drugi punkt będzie zawsze miał +1.
tak, ale ty chyba po tablicy latasz wlasnie. i nie mozesz przekroczyc jej liczby elementow...

1. <?php
  2. $ilosc = count($taby);
  3. for($y=0; $y<$ilosc-1; $y++) {
  4. imageLine($image, 10+($tabx[$y]*(round($diagramWidth/count($taby)))), (($diagramHeight-50)-($taby[$y]*(round($diagramHeight/$maxx)-2))), 
  5. 10+(($tabx[$y+1])*(round($diagramWidth/count($taby)))), (($diagramHeight-50)-($taby[$y+1]*(round($diagramHeight/$maxx)-2))), $colorOrange); // rysuje linie
  6. }
  7. ?>

ps: co z tym znacznikiem?
japek
Dane pochodzą z tablicy $tabx i $taby. Można to zrobić inaczej aby wszystko działało jak trzeba?
nospor
No przeciez ci napisalem poprawiony skrypt....

wyszedlem z zalozenia ze $tabx ma tyle samo elemetnow co $taby
japek
No tak, jakiś zaspany jeszcze jestem smile.gif dzięki, oczywiście działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.