Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [OOP] Dołączenie sterownika bazy do aplikacji.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MagnuM
Witam,
postaram się jak najlepieej opisać problem.

Aplikacja opiera się o programowanie obiektowe.

Mam napisany sterownik bazy danych m.in. zawierający obliczanie ilości wykonanych zapytań do bazy.
Oprócz tej klasy istnieje klasa obsługująca użytkownika - zalogowanego, bądź nie.

Problem wydaje się banalny, ale nie dla mnie. Chciałbym aby sterownik obsługujący np. obliczanie ilości zapytań potrzebnych do wyświetlenia newsów na stronie (taki przykład) był również wykorzystywany w tej samej formie (ten sam identyfikator) do obliczania ilości zapytań podczas obsługi użytkownika, aby ilość zapytań była dodawana.

Tj. na początku skryptu znajduje się kod: $sql = new Mysql( [parametry] ); Aby użyć klasy bazy danych w klasie np. User musiałem tworzyć nowy identyfikator, albo zastąpić już istniejący. Aby temu zapobiec wykorzystywałem do tego konstrukcję global, ale już wiem, że to nie jest poprawne.

Jest na to jakieś rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Ludvik
Najlepiej przekazać obiekt jako argument przy tworzeniu obiektu odpowiedzialnego za obsługę użytkownika.

1. <?php
  2. $db = new DBClass('...');
  3. $user_manager = new UserManager($db);
  4. ?>

Zachowujesz referencję do tego obiektu jako atrybut klasy i przy wywołaniu każdej metody masz zawsze dostępny z wewnątrz obiektu.
NuLL
To nie lepiej Singleton questionmark.gif
Ludvik
Singleton narzuca implementację sterownika. Chociaż nie ukrywam, że czasami jest wygodny.
MagnuM
Postanowiłem bliżej przyjrzeć się temu nieszczęsnemu zjawisku singletona.

Przeczytałem artyuł na stronie: http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/62 i zastanawia mnie pewna rzecz.

Chciałbym wywoływać klasę w następujący sposób: $sql = new Mysql( [parametry] );,a później w innych klasach tworzyć singleton z referencją do tego egzemplarza.
Problem w tym, że kiedy chcem wywołać następujący singleton:
  1. <?php
  2. public function getInstance()
  3.  {
  4.  static $instance;
  5.  
  6.  if ( !isset( $instance ) )
  7.  {
  8.  $instance = new Mysql;
  9.  }
  10.  return $instance;
  11.  }
  12. ?>

.. w innej klasie to tworzony jest nowy egzemplarz klasy na miejscu tamtego i niestety nie rozwiązuje to problemu.

Zaciekawiło mnie ostatnie zdanie w podanym wyżej artykule: "Spróbujcie napisać funkcję, która będzie przyjmować nazwę klasy, a zwracać referencję do obiektu stworzonego za pomocą singletonu.". Czy to aby nie rozwiązało by tego problemu ? Jak to napisać?

Pozdrawiam
Ludvik
To nie tak działa. Po pierwsze instancję trzymamy w prywatnej statycznej zmiennej klasy, a nie funkcji. Po drugie, instancji nigdy się nie tworzy operatorem new, bo konstruktor ma być chroniony/prywatny. Zawsze należy użyć funkcji getInstance, która ma dostęp do konstruktora z wewnątrz obiektu. Konstruktor w przypadku klasy bazy danych jest niewygodny, bo obiekty są konstruowane na podstawie kilku argumentów.
MagnuM
Ok. Przedstawię co udało mi się wykombinować. Niby działa, ale...

Konstruktor sterownika bazy zajmuje się połączeniem i prywatny.

Singleton (martwi mnie to przekazywanie parametrów tutaj). [$oInstance jest private static]
  1. <?php
  2. public static function getInstance( $sHost = false, $sUser = false, $sPass = false, $sName = false, $p = false )
  3. {
  4. if ( self::$oInstance == null )
  5. {
  6. self::$oInstance = new Mysql( $sHost, $sUser, $sPass, $sName, $p );
  7. }
  8. return self::$oInstance;
  9. }
  10. ?>

I teraz wygląda to tak, że w wywołaniu klasy (tu gdzie teraz byłoby wywołanie do konstruktora gdyby nie singleton, są przekazywane parametry - dlatego są opcjonalne) - czyli: $sql = Mysql::getInstance( [parametry] );
A w reszcie kodu: $sql = Mysql::getInstance();

Jednak wiem, że przekazywanie parametrów do singletona mija się z jego ideą. Powinienem więc zamiast konstruktora napisać funkcję do łączenia z bazą i wywoływać objekt klasy na kształt:
  1. <?php
  2. $sql = Mysql::getInstance();
  3. $sql = Mysql::connect();
  4. ?>

Albo na odwrót ? Wyczytałem to gdzieś i nie zabardzo wiem jak to działa w tym przypadku.

Prosiłbym o dogłębsze wytłumaczenie sprawy, może komuś się przyda, a ja chciałbym wiedzieć co i jak jest zalecane żeby pisać poprawnie.

Pozdrawiam.
bigZbig
Polecam wzorzec Property, z którego korzysta min. Zend_Framework w swoim rejestratorze obiektow (Zend::register())
MagnuM
Cytat(bigZbig @ 27.07.2006, 15:53 ) *
Polecam wzorzec Property, z którego korzysta min. Zend_Framework w swoim rejestratorze obiektow (Zend::register())

Heh... niezłe. Czyli mówisz, że Zend używa tego zamiast wzorcu singletona? To chyba rzeczywiście mniej zachodu...
bigZbig
Pofatygowalem sie i napisalem maly artykul na ten temat: Co zamiast global i GLOBALS - wzorzec Registry (Property).
Jim
Cytat(MagnuM @ 27.07.2006, 15:32 ) *
Jednak wiem, że przekazywanie parametrów do singletona mija się z jego ideą. Powinienem więc zamiast konstruktora napisać funkcję do łączenia z bazą i wywoływać objekt klasy na kształt:
  1. <?php
  2. $sql = Mysql::getInstance();
  3. $sql = Mysql::connect();
  4. ?>

Albo na odwrót ? Wyczytałem to gdzieś i nie zabardzo wiem jak to działa w tym przypadku.

Prosiłbym o dogłębsze wytłumaczenie sprawy, może komuś się przyda, a ja chciałbym wiedzieć co i jak jest zalecane żeby pisać poprawnie.

nie widzę problemu w przekazywaniu zmiennych do getInstance(). Np. na początku skryptu robisz
  1. <?php
  2. $sql = Mysql::getInstance( $sHost , $sUser , $sPass , $sName , $p );
  3. ?>

a później już tylko getInstance bez parametrów.
NuLL
Cytat
Pofatygowalem sie i napisalem maly artykul na ten temat: Co zamiast global i GLOBALS - wzorzec Registry (Property).

A po co to komu - pozatym ze w dobrych edytorach nagle mozna sobie tagi PHPDoc o kant ..... potluc ? winksmiley.jpg

Singleton i Registry i nie maja ze soba nic wspolnego IMHM - bo nawet majac ten rejestr czy co tam moge sobie stworzyc instancje danej klasy.
bigZbig
Cytat(NuLL @ 29.07.2006, 21:44 ) *
A po co to komu - pozatym ze w dobrych edytorach nagle mozna sobie tagi PHPDoc o kant ..... potluc ? winksmiley.jpg

Ale o co chodzi?

Cytat(NuLL @ 29.07.2006, 21:44 ) *
Singleton i Registry i nie maja ze soba nic wspolnego IMHM - bo nawet majac ten rejestr czy co tam moge sobie stworzyc instancje danej klasy.

Jesli Rejestr jest obiektem a nie klasa z wlasciwosciami i metodami statycznymi to dobrze aby w aplikacji byl tylko jeden rejestr - i stad uzycie Singletona. A w rejestrze trzymasz co chcesz nie tylko obiekty klas typu singleton.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.