Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ajax] wysyłanie plików
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
Maslav
Na forach, blogach poświęconych ajaxowi, na pytanie czy można wysyłać lokalne pliki przez XMLHttpRequest, zawsze pada odpowiedź : że nie! bo Java Script nie ma dostępu do lokalnych plików.
Jest to chyba połowiczna prawda bo np. ten skrypt działa pod Ie tak samo jak ajax interfejs na tej prezentacji.
Co wy na to?

http://www.myowndb.com/blog/?p=16

hmmm
Ja_Szczur
pierwszy przytoczony przez Ciebie przykład mało ma wspólnego z AJAX'em...
co do drugiego, to nie wiem, gdzie tam się wysyła pliki AJAX'em, zapewne jest tam budowany odpowiedni formularz (<input name="someFile" type="file" />) i jest to już "normalne" [tradycyjne] wysyłanie plików
ucho
Własnie skończyłem robić cały serwis współdzielenia plików. No i oczywiście w samym JS nie da się monitorować postępu. To serwer musi zwrócić informacje o wielkości pliku i ile już odebrał. Wymaga to albo patchowania php ( bo normalnie skrypt php nie ozstanie wykonany przed odebraniem całego pliku od przeglądarki) albo użycia perla. O dziwo w życiu nic w perlu nie pisałem a raz dwa naskrobałem coś co działało biggrin.gif Skrypt perlowy wrzuca sobie aktualny stan uploadu do jakiegos pliku, a AJAX robi z tego tylko pasek postępu.
TomASS
Pochwal się dokładniej smile.gif

Pokaż kod w Perlu i w JS (AJAX) jeśli możesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.