Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz zapisujący dane do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mati-21
Witam wszystkich

Dopiero zaczynam swoją przygode z php i mam taki problem

Otóż chciałbym stworzyć formularz z polami tekstowymi w które można wpisaywać jakieś dane.
Dane te były by zapisywane do pliku tekstowym "tekst.txt" i można było by je edytować.

Potrzebuje taki skrypt gdyż mam na podstronach dane które czesto ulegają zmianie i zawsze musze
ingerować w kod źródłowy tych podstron i edytować ręcznie sad.gif
kwiateusz
chyba w każdym kursie php jest obsługa formularzy... więc opczytaj i popatrz na przykłady
Ludvik
Rozwiązania gotowego raczej nikt nie poda, ale naprowadzić można...
- Potrzebujesz pola textarea
- Jeżeli masz dane i chcesz je edytować, to wczytujesz plik używając funkcji file_get_contents" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Następnie musisz użyć funkcji htmlentites, aby nie rozwalić kodu swojej strony. Wyświetlasz w polu textarea.
- Jeżeli chcesz zapisać, to po przesłaniu formularza do skryptu, dane masz w zmiennej $_POST['nazwa_pola_textarea']. Zapisujesz przy pomocy file_put_contents (od php5), albo przy użyciu starych funkcji fopen(tryb w), fwrite, fclose.

Polecam manual, a jeżeli nie orientujesz się, to książkę albo kurs (raczej to pierwsze). Nie radzę pisać nic bez jakiejkolwiek wiedzy.
arturkrzyk
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[

Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym...

Potrzebuję skryptu, który będzie wyglądał mniej więcej tak (i nie ma różnicy, czy dane będą zapisywane w bazie danych, czy w pliku tekstowym, ale poniższy przykład odniosę do plików tekstowych):

FORMULARZ:
$pole1;
$pole2;
$pole3;
$pole4;
$pole5;
$pole6;
...etc.

ZAPISUJE POLA DO PLIKU, GDZIE SĄ WSZYSTKIE POWYŻSZE DANE (ALBO TYLKO NIEKTÓRE, ALE...):
$pole1; (to jednocześnie imię użytkownika w panelu logowania)
$pole2; (to jednocześnie drugie pole w panelu logowania)
$pole3; (to jednocześnie hasło w panelu logowania i nazwa pliku tekstowego do wczytania, dla strony docelowej)
$pole4l; ...etc. (dane wyświetlane na stronie po wczytaniu do niej pliku tekstowego.)

Pewnie wygląda na bardzo skomplikowane (przynajmniej dla mnie takie jest), ale może któryś z Was byłby w stanie mi pomóc w tym temacie?
lnn
Cytat(arturkrzyk @ 31.03.2009, 18:11:06 ) *
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[

Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym...
(..)

to sie nazywa kross posting winksmiley.jpg jak mi kiedys ktos napisal, pare tematow wyzej to samo..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.