Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: www3
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Gość
będę kupował domenę i zauważyłem że na niektóre domeny zaczynają się od www3
O co chodzi z tą trójką? Przecież wszystkie mają www
siemakuba
www jest tak naprawdę subdomeną dla danej domeny pierwszego poziomu. Jeżeli jesteś właścicielem domeny np. pansamochodzik.pl, możesz sobie dowolnie tworzyć subdomeny w obrębie tej domeny:

www.pansamochodzik.pl
www3.pansamochodzik.pl
ww.pansamochodzik.pl
coszzupelnieinnejbeczki.pansamochodzik.pl

tak to właśnie jest.

pozdr.
nasty
zgadzam sie, i czesami www3 albo www-15 to sa sub-servery z farmy-serverowej.

Np. wejdz sobie na strone IBM.com to mozna otlumaniec tongue.gif
NetJaro
Troche to dziwne, wg. mnie bezsensowne.

wwwX to wg. mnie numer serwera. Patrzeć można na grę thecrims.com. Można to tłumaczyć tak, że to przekierowuje na serwer X jeżeli pierwszy jest przeciążony..

Przynajmniej tak mi się wydaje smile.gif Pełno przykładów w sieci.. Oczywiście może to również świadczyć o subdomenach..
siemakuba
www jest subdomeną jak każda inna. Może to i dziwnie brzmi, bo utarło się, że czy z www czy bez niego, ładuje się ta sama strona. Zdarzają sie oczywiście wyjątki, ale tylko potwierdzają regułę.

Odwiedź dowolnego sprzedawcę domen i sprawdź czy kupujesz www.adres.pl czy adres.pl?

pozdr.
NetJaro
Cytat
Może to i dziwnie brzmi, bo utarło się, że czy z www czy bez niego, ładuje się ta sama strona

Właśnie dlatego, że dana subdomena przekierowuje na serwer smile.gif
Dlaczego np. TheCrims tak ma? Mają oni (chyba) 4 serwery i jeżeli serwer 1 jest przeciążony to przekierowuje na serwer 2 (www2).
siemakuba
Cytat
Dlaczego np. TheCrims tak ma?
O rany, każdy ma tak jak sobie zrobi :) Jak mają rozproszone serwery to sobie zorganizowali jakiś system kierowania ruchu. Równie dobrze mogli zamiast www1.thecrims.com zrobic eine-kleine-server-number-1.thercrims.com :)

EOT.
pozdr.
NetJaro
To czemu praktycznie zawsze się spotyka z formą wwwX.
Cysiaczek
Chyba prawdą jest, że chodzi o proste przekierowanie. Samo www to też ciężka sprawa - kiedys tak się nazywał katalog na apachu (pewnie innych serwach też) i może dlatego... ale to chyba juz by była przesada - raczej skłonię się ku opini, że www, to po prostu domyślna poddomena naszej domeny.
Cysiaczek
@PeHaPe - Problem w tym, że tam nic takiego nie jest napisane, że 'www' musi być subdomeną, czy że nawet wogóle jest subdomeną.
NetJaro
Właśnie.. to była pierwsza strona na którą wszedłem po przeczytaniu tematu tongue.gif
kiler129
np. na imageshack masz ze 100 serwów i wylowsowuje jeden np. img21.imageshack.us więc jest to jakby subdomena do innej maszyny biggrin.gif
Athlan
w pliku apache'a możesz ustawić w konfiguracji domeny *.domena.pl, znaczy iż możesz sobie dać cololwiek przed nazwę domeny. Jeżli masz wiecej serwierów deklarujesz przed tą liniją np. ww3.serwis.pl i use inny serv smile.gif
tiraeth
Tak ale do tego jest potrzebne odpowiednie ustawienie DNSów, ewentualnie WildCardy smile.gif Nawet jak w dns'ach nie ustawisz, że www.domena.pl prowadzi do serwisu do dostać się będzie można tylko przez domena.pl i odwrotnie tak samo smile.gif
hwao
Cytat(tiraeth @ 13.07.2006, 14:45 ) *
Nawet jak w dns'ach nie ustawisz, że www.domena.pl prowadzi do serwisu do dostać się będzie można tylko przez domena.pl i odwrotnie tak samo smile.gif

Dokładnie te www to poprsotu subdomena, jak sie jej nie ustawi to mozna sie dostac tylko przez example.com (czyli nie ma www.example.com)
Jabol
Często można nie wpisywać www, ponieważ jak zauważyłem większość przeglądarek gdy nie znajdzie serwera to dodaje www na ślepo i próbuje dalej.
Poza tym pozdrawiam i przyłączam się do logicznej i prawdziwej opinii, że www, www3 itp itd to tylko subdomeny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.