Znalazłem ostatnio w manualu przykład wykorzystania SAX i przerobiłem go do włanych potrzeb. Ale mam kilka drognych błędów :/
<?php class xml_parser { private $file = 'plik.xml'; private $character_data_on = false; private $tag_complete = true; private $name; private $active = false; private $records = false; public function __construct() { $this->show(); } private function startElement($parser, $name, $attrs) { $this->name = $name; $this->tag_complete = false; $this->character_data_on = false; if($name == 'insert') $this->records = true; if($name == 'record') $this->active = true; } private function endElement($parser, $name) { if (!$this->character_data_on) { $end_element_byte_index = xml_get_current_byte_index($parser); $this->tag_complete = true; } $this->character_data_on = false; { $this->active = false; $this->records = false; } } private function characterData($parser, $data) { if ((!$this->character_data_on) && (!$this->tag_complete)) { $this->tag_complete = true; if($this->records && $this->active == true) { if($this->name != 'record') { if($this->name == 'fotos') $this->tablica[0][$this->name]['foto'] = $data; else $this->tablica[0][$this->name] = $data; } } } $this->character_data_on = true; } private function show() { $xml_parser = xml_parser_create(); xml_parser_set_option($xml_parser, XML_OPTION_CASE_FOLDING, false); { } { { xml_error_string(xml_get_error_code($xml_parser)), xml_get_current_line_number($xml_parser))); } } xml_parser_free($xml_parser); } } $xml = new xml_parser(); ?>
Plik xml:
<?xml version="1.0" encoding="Utf-8" standalone="yes"?> <root> <Name>TEST SAX</Name> <UserName>achates</UserName> <Full>True</Full> <insert> <record> <obiekt>0</obiekt> <transakcja>1</transakcja> <id>140</id> <ilefoto>0</ilefoto> <fotos> </fotos> <cena>165000</cena> <woj>5</woj> <miasto>Konin</miasto> <stan>do rem.</stan> <uzbrojenie>CO</uzbrojenie> <zmiany>2005.05.20</zmiany> <Opis>Mieszkanie na parterze połączona z jednym z pokoi. </Opis> </record> <record> <obiekt>0</obiekt> <transakcja>1</transakcja> <id>138</id> <ilefoto>0</ilefoto> <fotos> <foto>foto1.jpg</foto> <foto>foto2.jpg</foto> </fotos> <cena>245</cena> <woj>5</woj> <miasto>Warszawa</miasto> <stan>po rem.</stan> <uzbrojenie>CO</uzbrojenie> <zmiany>2004.04.21</zmiany> <Opis>mieszkanie na 8-tym piętrze, balkon, nowe okna. </Opis> </record> </insert> </root>
Skrypt odczytuje mi wszystko co jest między tagami <record> (tylko 1 tag odczyta) i zapisuje do tablicy i wyświetla. Ale problem jest gdy jest tag <fotos> to nie potrafie zapisac do tablicy tych pod elementów <foto> i z powrotem zamknąć tagu <fotos>. Drugi problem dotyczy pola <Opis> bo nie wiem czemu obcina mu wartość (nie wyświetla całej).
Z góry WIELKI DZIĘKI za pomoc ...
Pozdrawiam
btw bardzo ładnie wam tabelki wyszły