Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js]Rozdzielczość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
Czy wiecie jak się nazywa funkcja która odpowiada, za pobieranie z przeglądarki infa o rozdzielczości?
I czy potem lepiej postawić to na pętli If czy For.

Znalazł bym w manualu ale niewiem jak się to nazywa, na forum hasła "rozdzielczość" "1024" nie działają a mi się skończyły pomysły jak to znaleźć, a wiem że było poruszane na tym forum.
Kuziu
php działa na serverze nie u użytkownika ! Więc takiej informacji za pomocą php nie pobierzesz.

JavaScript może pomóc
Adiasz
a w php.faq.pl szukales? :-)
Wykrywacz
Faq-tycznie jest:) Dzięki.
dtb
mam pytanie przy okazji tego tematu. jak spradzic wymiary obszaru, na ktorym mozna wyswietlic strone (chodzi o wymiary okna przegladarki bez wysokosci paska stanu, szerokosc scrolla, toolbarow itd.) ?
gladiror
Wrzucam ten pierwszy kod na stronke i nie działa :/ Prosze o pomoc...
devnul
@dtb: document.clientWidth i document.clientHeight - są z tym niemałe jajca - dlatego pogoogluj sobei za tym żeby mieć dokładne info z opisem

@gladiror: bez jaj, jak masz włączony js to nie ma bata musi działać. - pokaż kod
gladiror
  1. <script language="JavaScript">
  2. window.location="statystyki.php?width="+screen.width+"&height="+screen.height;

1. <?php 
  2. echo "Wysokosc to ".$_GET[wysokosc]."<br>"; 
  3. echo "Szerokosc to ".$_GET[szerokosc]."<br>"; 
  4. ?>

No i nie dziala. Skrypt zachowuje sie jakby sie wykonywal bardzo dlugo...
devnul
to
  1. <?php
  2. echo "Wysokosc to ".$_GET[wysokosc]."<br>"; 
  3. echo "Szerokosc to ".$_GET[szerokosc]."<br>";
  4. ?>
nie może działać - zobacz na nazwy zmiennych jakie uzywasz

dzialac bedzie to:
  1. <?php
  2. echo "Wysokosc to ".$_GET['height']."<br>"; 
  3. echo "Szerokosc to ".$_GET['width']."<br>";
  4. ?>
gladiror
działa winksmiley.jpg Thx za pomoc winksmiley.jpg Ślepota ludzka nie zna granic biggrin.gif

A nie da rady zrobic tego w jakis inny sposób? BO jak odświeżam strone to zaczyna ona wlaczac sie bardzo dlugo :/
.radex
sposób jest prosty.... może to wina przeciążonego serwera
gladiror
To nie jest wina serwera, to chyba jest cos z przekazywaniem zmiennych...
x3m
A może robisz te window.location na okrągło?
gladiror
To jak zrobić żeby wykonywał sie tylko jeden raz??
maryaan
sprawdz czy dotarly getem zmienne width i height (czy jakie tam sobie ustalisz) albo po prostu zrob dwa pliki, do tego ktory jest domyslnie odpalany przez serwer (np index.html) wrzuc skrypt js ktory przekieruje np na indexx.php?width=blablab...
gladiror
Jak już napisałem to się podziele winksmiley.jpg

1. <?php
  2. $width=$_GET['width'];
  3. $height=$_GET['height'];
  4.  
  5. if(is_numeric($width) and is_numeric($height))
  6. {
  7. print("cos tam rob");//cos tam
  8. }
  9. else
  10. {
  11. echo "<script language="JavaScript">
  12. window.location="index.php?width="+screen.width+"&height="+screen.height;
  13. </script>";
  14. }
  15.  
  16. ?>

Mam pytanie jeszcze odnośnie przekazania zmiennych. Jak zrobić, żeby zmienne przekazywane przez GET nie pokazywały sie w pasku adresu strony??
nexis
Cytat
Jak zrobić, żeby zmienne przekazywane przez GET nie pokazywały sie w pasku adresu strony??

Cechą GET jest właśnie fakt, iż zmienne są w adresie. Jeśli chcesz to ominąć użyj ciasteczek zaprezentowanych w php.faq.pl.
Wykrywacz
A nie lepiej zamiast ciasteczek użyć sesji>?
Po pierwszym razie wsadzasz z get'a w sesje, a wcześniej dajesz if który sprawdzi ci czy session nie jest pusty jak jest to bierze z get jak nie to bierze to co ma....
gladiror
no dobra, ale to i tak nie zmienia faktu, ze przynajmniej jeden raz na pasku bede mial pokazane te zmienne. Chodzi mi o to jak to ominąć...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.