Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: checkbox-problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomekn
Jak do tabeli mysql za pomocą pola checkbox w formularzu wrzucić kod HTML-a.
Np:
Value=<TD>cos tam </TD>
TeWu
Nie jestem pewien, ale checkbox może mieć chyba tylko wartość "on" i "off", czyli odpowiednio zaznaczony i niezaznaczony.
Może byś napisał, co dokładnie chcesz zrobić to bym pomógł.
Albo przynajmniej próbował.

Jeżeli chodzi ci o zapisanie czegoś do bazy danych, jeżeli checkbox będzie zaznaczony to robisz to inaczej, tak:

Plik z formularzem: form1.htm
  1. <form action="form2.php" method="post">
  2. <input type="checkbox" name=czbox" />
  3. </form>

Plik przetwarzający formularz: form2.php
  1. <?php
  2. if ($HTTP_POST_VARS['czbox'] == on)
  3.   {
  4.     $db=mysql_pconnect([HOST],[USER],[HASLO]);
  5.     mysql_query('INSERT into nazwa_tabeli values ("[TWÓJ KOD HTML]");');
  6.     mysql_close($db);
  7.   }
  8. ?>

PS. Pozdro dla mojego imiennika biggrin.gif
tomekn
Tak się składa że stoję przed dokonaniem zaawansowanego systemu pozwalającego na nadawanie uprawnień użytkownikom Uprawnienia są podzielone w zależności od pełnionych funkcji oraz poziomu uprawnień do danych. Pomyślałem sobie że zrobię to w ten sposób:

- stworzę formularz który będzie zawierał

Opis uprawnienia | Global admin | Lokal admin | Lokal user
dodawanie danych
zmiana danych
kasowanie danych

gdzie Global admin | Lokal admin | Lokal user zawierać będą pola checkbox następnie jeśli jakieś pole zostanie wybrane podczas wypełniania formularza to automatycznie zostanie dodany link w postaci HTML do tabeli mysql.
Generalnie chodzi mi o to żeby do tabeli mysql wrzucać cały kod tabeli html która będzie zawiera manu z linkami do poszczególnych plików. Następnie podczas logowania się usera do www tabelka ta zostanie pobrana i wyświetlona dzięki czemu zalogowana osoba będzie miała dostęp do konkretnych elementów strony.
Mam nadzieję że dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi.
Może macie lepszy pomysł na wykonanie takiego zadania. jestem Ciekaw waszych propozycji i rozwiązań. Być może znacie jakiś przykłady gdzie można by się posili wiedzą.
luinnar
hmmmm ja zrobiłbym to tak:
1. używam pola radio bo nikt nie może być na raz global adminem, local adminem czy userem... najczęściej pełni tylko jedną z tych funkcji
2. wpisując dla każedego usera linki do bazy zrobisz milion powtarzających się danych. Nie lepiej zrobić w bazie userów pole "user_type" i:
  1. <?php
  2. if(sUserType == 'global admin')
  3. {
  4. // linki dla globalnego admina
  5. }
  6. elseif(sUserType == 'local admin')
  7. {
  8. // linki dla lokalnego admina
  9. }
  10. (...)
  11. ?>

możesz łatwiej zmodyfikować globalnie te linki.
fiszol
i na tej samej zasadzie zaznaczasz sobie radio:
  1. <?php
  2. if($sUserType == 'global admin')
  3. {
  4. echo "<INPUT TYPE=\"radio\" NAME=\"level_usera\" CHECKED>Global admin"; 
  5. }
  6. # i tak dalej
  7. ?>

no i nie zapomnij się upewnić czy czasem użytkownik niższej rangi nie dobierze się do plików admina bezpośrednio z paska adresu smile.gif
luinnar
@fiszol: zgodnie ze standardami xhtml piszemy tagi małymi literami a nie zamknięte kończymy />. Poza tym zdecydowanie wydajniejszą formą wyświetlenia tego inputa jest użycie znaków ' a nie ". Mówiąc zupełnie nawiasem to w tych if-ah nie wyświetlamy inputów tylko menu inne dla każdego typu usera.
fiszol
Sorry, nie doczytałem i myślałem że chodzi o acp i edycję usera.
Odnośnie tagów - tomekn sam w pierwszym poście podał z wielkiej więcej byłem przekonany że chodzi o html

A nawiasem mówiąc to z pewnością życie piękniejsze jest niż śmieć
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.