Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prośba a kawałek AJAXa...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wolguy
Witam,
wiem że forum jest do pomagania a nie do pisania gotowców ale nie mogłem się powstrzymać... Moją prośbę kieruję raczej do zaawansowanych webmasterów.
Otóz, jak można podany przeze mnie kod "zmienić", aby wykorzystywał AJAXa - zmieniać jedynie zawartość komórki, w której znajduje się funkcja include.

1. <html>
  2.  
  3. <body>
  4.  
  5. <table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" width="100%">
  6. <tr>
  7. <td width="25%"><a href="?p=1">Home</a><br>
  8. <a href="?p=2">Linki</a><br>
  9. <a href="?p=3">Kontakt</a></td>
  10. <td width="75%"><?php include("{$_GET['p']}.html"); ?></td>
  11. </tr>
  12. </table>
  13.  
  14. </body>
  15.  
  16. </html>

Proszę o pomoc. smile.gif
mike
Zerknij tutaj: advancedAJAX :: przykłady
Są tam kody źródłowe, więc powienienś się połapać.
A biblioteka też jest bardzo prosta więc nie powinno być problemu.
hwao
  1. <td id="ajax" width="75%"><?php include("{$_GET['p']}.html"); ?></td>

i robisz odpowiednie ajaxowe linki
wolguy
hwao, a byłbyś łaskaw dokończyć swój post? jak na razie AJAX to dla mnie czarna magia, a jestem pewnien, że mając jakieś podstawy w postaci przykładowego kodu powoli nauczyłbym się tego...
hwao
jak juz masz jakies ID (jednak polecal bym tam dac diva z id jakims smile.gif -td tez dobre aczkolwiek stabilniej bedzie z divem smile.gif )

Jak masz id to caly myk polega na tym ze bedzie ladowane do niego taj jakbys wklepal kod zrodlowy) do tego id (cialo tego atrybutu zamieni sie na to co bedzie przeslane do ajax'a smile.gif ).

Teraz zacznie sie problemik winksmiley.jpg mianowicie, sam nie kozystalem z naprawde wspaniale napisanegoadvAJAX gdyz musial bym kupic licesje smile.gif dlatego napisalem swoje, lecz to nie jest na tyle stabilne zeby pokazac tu na tym... Wiec musisz skozystac z advAjax'a (zalecam) badz tez jezeli czujesz sie na silach napisac cos swojego (ew, uzyc innego gotowca)
  • http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX
  • http://developer.mozilla.org/pl/docs/AJAX:Na_pocz%C4%85tek -jak to dziala od strony technicznej
nie moge Ci bardziej pomoc smile.gif

No i potem calosc polega na tym ze klikasz pewien link zostaje wlaczona odpowiednia funkcja w javascripcie co powoduje wyslanie rzadania do serwera odebranie danych (asynchronicznie, badz tez nie smile.gif ) i wladowanie ich w podane id (czesto jest tak ze w linku podaje sie do jakiego id ma ladowac dane).
LBO
czyli... tworzysz funkcje w javascripcie(podpinasz ja do np linkow, chociaz do triggerow zdarzen tez mozesz).. ktora przy pomocy odpowiedniego obiektu pobiera dane ze skryptu php (w skrypcie php musisz zadbac zeby dane byly juz sformatowane), BEZ PRZELADOWANIA STRONY, kiedy pobierzesz te dane, musisz zadbac by je wyswietlic - do tego sa takze standardowe techniki...
Jotun
Kawałek AJAX'a:
Kod
<html>
<head>
<title>Przyklad</title>
<script language="javascript" src="advajax.js"></script>
<script language="javascript" type="text/javascript">
<!--
function zmienKategorie(plik) {
    advAJAX.get({
  url : "http://localhost/strona/" + plik,
  onLoading : function(obj) {
     document.getElementById('zawartosc').innerHTML = "Loading...";
  },
  onSuccess : function(obj) {
     document.getElementById('zawartosc').innerHTML = obj.responseText;
  },
  onError : function(obj) {
     document.getElementById('zawartosc').innerHTML = "Error: " + obj.status;
  }
    })
}
-->
</script>
</head>
<body>

<table border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse" width="100%">
  <tr>
    <td width="25%"><a onClick="zmienKategorie('home.html')" href="#">Home</a><br>
    <a onClick="zmienKategorie('linki.html')" href="#">Linki</a><br>
    <a onClick="zmienKategorie('kontakt.html')" href="#">Kontakt</a></td>
    <td width="75%" id="zawartosc">&nbsp;</td>
  </tr>
</table>

</body>

</html>

Prosty przykład wykorzystujący bibliotekę advAJAX...
Have fun! smile.gif
wolguy
Dzięki Jotun, pięknie to śmiga.

A wcześniej uzyskałem taki efekt z iframe ze skryptem, który automatycznie dostosowywał wysokość ramki do długości ładowanego dokumentu... - prawie jak AJAX tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.