Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Orlacle w sieci LAN
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
darop
czesc

niedawno postawiełem na kompie Oracle'a 9, wszystko skonfigurowałem i działa bez problemów. Teraz mój współlokator chce postawić jakąś baze i generalnie podszkolić się w tej dziedzinie.

Moje pytanie dotyczy tego w jaki sposób moge mu udostępnić mojego oracla po lanie??
Chodzi przede wszystkim o to żeby miał dostęp do konsoli sqlpus(np. przez putty)

bede wdzięczny za wszelkie rady
SongoQ
no to oczywiscie uprawnienia do logowania sia na odpowiedniego uzytkownika, sid, login i haslo.
darop
ustawione, problem w tym, że nie wiem jak łączyć się z innego komputera z serwerem na moim??
Synaps
Jeśli chcesz dać mu możliwość tylko lokalnego połączenia się do oracle'a ( przez np. sqlplus'a ) musisz dać mu możliwość zdalnego połączenia się z twoim serwerem ( nie oraclem ). Czyli np. włączenie "usługi" SSH na serwerze. Jeśli natomiast chcesz żeby znajomy łączył się jakimś narzędziem zdalnie do Twojego oracle'a ( np. Tora, Toad ) musisz uruchomić listener'a dla Oracla na serwerze, a znajomy zainstalować klienta i zkonfigurować TNS'y.
darop
dzieki za odpowiedź, doczytam jeszcze o tym co napisałeś i sprubuje to skonfigurować, zobaczymy co z tego wyjdzie

zrobiłem sobie przerwe świąteczną od komputera, ale w końcu wszystko skonfigurowałem i co dziwne działa. teraz mam inny problem chciałbym napisać skrypty uruchamiające i wyłączające oracla i inne usługi które są potrzebne do jego działania, po prostu żeby nie działał w tle cały czas bo tylko pamięć zżera, w związku z tym mam prośbe o pomoc w skompletowaniu listy usług niezbędnych do prawidłowego działania oracla.

z góry dziękuje za odpowiedzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.