mam stronę www ( kodowanie znaków to windows ) Owa strona korzysta z bazy danych mysql w której sa już jakie¶ dane.
Mam tę sam± strone pozmieniania w utf-8
Napisalem skrypt który pobiera dane z starej bazy danych i wklepuje je do nowej bazy. Ale mam krzaczki same zero polskich liter. W edytorze ZEND ( ustawionym na kodowanie utf-8 ) w zaputaniu wpisuje zeby dodawał np ±¶Ľż to na stronie widać elegancko ale. akurat to co pobieram to nie działa ... poniżej kod...
<?php { $nazwa = $row["nazwa"]; $tresc = $row["tresc"]; $categ = $row["categ"]; $img= $row["img"]; $cena= $row["cena"]; // przemianowanie kategorii echo "<b>Nazwa produktu</b> :$nazwa <br> <b>Cena</b> : $cena<br> <b>Kategoria</b> :$categ <br><b>Obraz</b> :$img <br><br><hr size=2><br>"; // tu generuje sobie nowe zapytanie z danymi ze starej bazy } ?>
Ma kto¶ jakis pomysł
Po stronie przegladarki wyglada to tak
Nazwa produktu :Alergia i nietoleracja pokarm Bogdan Roam, Zbigniew Bartuzi Cena : 121.60 PLN Kategoria :Alergologia_72 Obraz :alergiainietolerancjapokarmow.jpg -------------------------------------------------------------------------------- ¶¶¶±±±±żżżó󳳼ĽĽńń Nazwa produktu :Alergiczne i niealergiczne nie?yty nosa - po red. Boles?awa Samoliego i Marioli ?liwiej-Kowalskiej Cena : 55.80 PLN Kategoria :Alergologia_72 Obraz :alergiczneiniealergiczneniezytynosa.jpg -------------------------------------------------------------------------------- ¶¶¶±±±±żżżó󳳼ĽĽńń Nazwa produktu :Alergiczne choroby oczu - red. Janusz Czajkowski Cena : 53.00 PLN Kategoria :Alergologia_72 Obraz :alergicznechoroczu.jpg -------------------------------------------------------------------------------- ¶¶¶±±±±żżżó󳳼ĽĽńń Nazwa produktu :Alergologia praktyczna dla lekarza oggo - po redakcj? Krystyny Obtu?owicz Cena : 39.90 PLN Kategoria :Alergologia_72 Obraz :alergologia praktyczna obtulowicz.jpg