Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: własne forum
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tenmarek
Skonstruowałem własne "forum". Wszystko działa pięknie do momentu zapisu wprowadzonej informacji do pliku.

Warning: fopen(inc/forum.html): failed to open stream: Permission denied in o:\www\marek_skrok\php\inc\forumzobacz.php on line 8

Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in o:\www\marek_skrok\php\inc\forumzobacz.php on line 9

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in o:\www\marek_skrok\php\inc\forumzobacz.php on line 10

Lokalnie działa bez zarzutu. W momencie podjęcia próby na serwerze, gdzie zainstalowany jest serwis wywala powyższe komunikaty sad.gif
Czy to oznacza że to serwer mi blokuje dostęp do pliku questionmark.gif Czy poszukiwać przyczyny w moim kodzie skryptu questionmark.gif

Proszę poradźcie - Marek.
sobstel
to "wina" serwera. nie masz odpowiednich praw dostepu (czyli Read[4] w przypadku linuxa)
tenmarek
Czy można nadać prawa dostępu po stronie serwera tylko dla wybranego pliku (w moim przypadku forum.html) ?

Marek
escaflowne
W Windows jest coś takiego jak uprawnienia (zakładam, że chodzi o system plików NTFS), ale są koszmarne smile.gif
Sprawdź na czyich prawach działa Twoja witryna (jeżeli serwerem WWW jest IIS) bądź sprawdź na czyich prawach działa Apache (jeżeli to on jest serwerem WWW). I temu użytkownikowi nadaj przynajmniej uprawnienia do odczytu dla tego jednego pliku (prawoklik myszki na pliku, Właściwości, zakładka Security).

Prawie zapomniałem: w przypadku systemów Unixowych (wszelkiej maści Linuksy i Frybzdy) uprawnienia możesz zmienić przez FTP (chmod). W przypadku serwerów Windowsowych - takiej możliwości nie ma, musisz powiedzieć Administratorowi serwera, żeby zmienił dla ciebie uprawnienia (chyba, że sam nim jesteś smile.gif).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.