Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ograniczony dostęp do WWW
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
PLmarian
Witam

Jak ograniczyć użytkownikom, którzy dostali IP od DHCP dostęp do WWW.
Chodzi mi mniej więcej o to, żeby po uruchomieniu przeglądarki pojawiała im się narzucona strona - a nie ich strona startowa. A tam na przykład logowanie i dopiero wtedy dostęp do reszty...
Gdzieś już coś takiego widziałem.
Czy jest na to jakis szybki sposob?

Pozdrawiam
Fo
a takie skromne pytanie na logike zapytania:

ilu masz tych użytkowników i w jaki sposób rozdajesz im hasła ?

IMHO - logowanie gdzieś aby dostać się do internetu jest czystą głupotą.
argument: a co jak user zgubi/zapomni hasło ? będzie dzwonić do Ciebie ? zrzędnie mu mina, że jest w takiej sieci (bo domyślam się że albo prowadzisz sieć albo poprostu dzielisz pasmo dla paru osóB)....

pozdrawiam,
Artur Kwiatkowski alias Fo
dr_bonzo
Ja to widze tak:
- zalogowanie sie jest wymagane raz na jakis czas (tu: raz na tydzien)
- jesli user sie nie logowal to iptables'ami przekierowujesz go na swoj serwer ze strona do logowania
- user sie loguje, dodajesz/usuwasz wpis do iptables ktory odblokowuje mu www, zapisujesz date logowania w pliku
- cronem usuwasz pliki ^^^ starsze niz tydzien i zarazem blokujesz www.
Cytat
Czy jest na to jakis szybki sposob?

Ale to szybkie nie bedzie.
PLmarian
Sorry, że mało precyzyjnie to opisałem, ale to z braku czasu. Teraz mam więcej, więc powiem o co mi chodzi...

Sytuacja wygląda następująco:

Po pierwsze chodzi o łącze radiowe i o raczej krótkotrwały dostęp do netu. Np. spotyka sie kilka osób (max 10) w jednym pomieszczeniu, które dostają wygenerowane loginy i hasła na parę godzin. I wlasnie ich używają. Osoby z zewnątrz (nie znające loginów i haseł) nie mają dostępu do sieci...

No i to tyle. Wiem, że moge to dziwnie opisywac. Ale ten pomysł na razie tylko tłoczy się w mojej głowie snitch.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.