Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strony] jak czytać
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lenczewski
Witam, robię coś takiego

1. <?php
  2.  if(!fopen($adres, r))
  3.   {
  4.       echo "Nie ma takiego pliku.n";
  5.       exit;
  6.   }
  7.  
  8. ?>

wyrzuca mi ostrzeżenie. jak sprawdzić czy strona istnieje nie otwierając jej. Jak robię file_exists($adres) też nie działa.
nospor
Sie zdecyduj. Chcesz sprawdzic czy istnieje lik na serwerze czy strona? Jak plik to file_exists.

Co do twego sposobu to zapomniales o ciapkach dla r czyli 'r'. Po zatym to zla metoda bo gdy nei masz praw to tez nie mozesz otworzyc a plik jest
lenczewski
...no ale jeżli strona (powiedzmy onet.pl) istnieje to jest ok, natomiast jezli nie (np. onet2.plu) - to sktypt przestaje działać, ale te pierwsze ostrzeżenie jest wyświetlane, bo funkcją fopen próbuje otworzyć plik którego nie ma.

Może macie jakieś pomysły?
mike
A jak ma nie przestać działać, jak na okoliczność braku pliku, wyświetlasz komunikat i dajesz exit; ? No chyba że nie wiem o co Ci chdzi :/
lenczewski
...ale przed wyjsciem wyswietla się:
Cytat
Warning:  fopen(http://onet2.pl): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found  in /home/freestyl/public_html/forum/read.php on line 34

bo nie ma takiej strony!
W jaki sposób sprawdzić czy jest strona i otrzymać wynik (bez żadnego warningu), tylko tyle (aż tyle).
mike
1.
Cytat(lenzcewski @ 2005-08-31 11:51:05)
(...) wyrzuca mi ostrzeżenie (...)

Od razu trzebabyło podać jakie ostrzeżenie wywala i nie byłoby zdędnej gadaniny tongue.gif

2.
Zajrzyj do manuala: fopen(). Znajdziesz tam:
Cytat
Jeśli otwieranie się nie powiedzie, funkcja zwróci FALSE i wygenerowany zostanie błąd na poziomie E_WARNING. Możesz użyć @ aby zatuszować to ostrzeżenie.
lenczewski
Dzieki wielkie, o to mi właśnie chodziło.
Temat zamknięty.

----edit---
Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem tongue.gif
Zamykam
~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.