Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Róznice w wyswietlaniu striony
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Diablos
Jest to obecnie jeden z bardziej nekajacych mnie tematów. Jeśli ktos mógłby podac jakies linki do kursów czy tez stron, na których powyzszy problem jest rozpisany, dokładniej przedstawiony, a także są np. kursy czy tez opisy, dzieki którym mógłbym nauczyc sie rozwiazywac takie sprawy to bardzo prosze smile.gif
Jesli nikt takowych linków nie posiada to tylko prosiłbym o wytłumaczenie od czego zaleza roznice w wyswietlaniu oraz na czym polega dostosowywanie do róznych przegladarek.

Edit.
Fak, nie trafilem w dobry dział blink.gif Prosiłbym o przeniesienie do boardu "Po stronie przegladarki" laugh.gif
nospor
Dlaczego są różnice? Pewnie dlatego że każda przeglądarka jest pisana przez różne osoby. Ale poto są standardy, żeby było ok. Większość normalnych przeglądarek trzyma te standardy i w nich wyświetla się podobnie. Do nie normalnych zalicza się IE laugh.gif i głównie to ona robi największe psikusy.

Jak se z tym radzić? Dać warunek: if (IE) alert (Skombinuj se operę') laugh.gif
A na poważnie to faktycznie robi się to warunkiem. że jeśli jest ie to inny css lub styl.

ps: a czemu daleś to na foum xml? Co ma piernik do wiatraka?

pozdro

---
przenoszę na Po Stronie Przeglądarki
aleksander
revyag
100% identyczności raczej się nie osiągnie, oczywiście przy bardziej skomplikowanych layoutach, ale różnicy 2 czy 3 pikseli i tak nikt nie zauważy.
Jaki najprostszy sposób aby strony wyglądały w miarę tak samo pod wszystkimi przeglądarkami ? Otwierasz ie,ff,operę i kodujesz snitch.gif Jak pojawi się problem to:
- ala
- sitepoint
- maxdesign
- meyer
- i przez tak wieku niedoceniane google snitch.gif
Diablos
czyli w gre wchodza tylko ify ? nie ma jednego kodu który bedzie dobry dla kazdej przegladarki ?
nospor
no nIEstety. spowodu tych nIEktórych przeglądarek nie da sie w 100%
revyag
Ifów nie stosuje w ogóle. Różnice które są w wyświetlaniu są praktycznie niezauważalne dla uzytkownika odwiedzającego stronę.
Poza tym rzadko zdarza się żeby przeciętny użytkownik wchodził na jedną stronę używając kilku przeglądarek, a potem porównywał że w prawym dolnym rogu jest o 2 piksele więcej pod ff niż pod ie snitch.gif
Diablos
No wiem...
ale te techniki przystosowywania pod rozne przegladarki tez musza jakies byc cool.gif
Np. jedna ze stron jaka zrobilem na divach... pod FF wygladała np tak:

------------------------------------------
-----------------------------------------
--------%%%%%%%%%-----------
--------%%%%%%%%%------------
--------%%%%%%%%%-------------

a pod IE:

-------------------------------------------
----------%%%%%%%%%%%%%%
%%%%%%%%%-----------------------
%%%%%%%%%%%%%%%%%%
--------------------------------------------

to jest duuza roznica a nie 3 px rolleyes.gif
revyag
No niestety nie ma cudownego kodu, który będzie działał wszędzie tak samo, dlatego do każdego problemu trzeba podejść w specyficzny dla niego sposób, żeby następnym razem móc wykorzystać to rozwiązanie.
Diablos
No własnie wiem, pierwszy raz sie spotkałem z takim problemem poniewaz poraz pierwszy tworze strone od pcozatku do konca na divach. Własnie wpisałem sie tutaj zeby ktos mi podpowiedział jak pisac ta strone aby wygldała dobrze pod kazda przegladarka.
wassago
Dobrze napisany CSS będzie wyświetlany tak samo pod KAZDA przeglądarka - wszystko na ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.