Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Książka o PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
Blackhole
Jaką książkę uważacie na dobrą? Powinna zawierać dużo informacji, nie tylko podstawy.
Skobi
W zasadzie korzystam z jednej książki i sobie ją chwalę, a mianowicie:
"Bazy Danych i PostgreSQL od podstaw" wydawnictwa Helion.
Choć w pewnych sytuacjach bez manuala ani rusz.
Blackhole
Może ktoś jeszcze napisze, z czego korzysta?
SongoQ
Oprocz ksiazeczek polecam manual postgresgq.org
Jabol
Dokładnie, popieram przedmówce - mają naprawdę świetny manual. Aczkolwiek nie nauczysz się z niego wiele o samej teorii baz danych. Jednak polecałbym kupienie książki o bazach danych skoncentrowanej na teorii baz danych a nie na pgsql a o pgsql uczyć się z manuala.
Blackhole
Ok. A możecie zapodać jaką konkretną książkę? Chodziło by mi o taką, w której opisane są dokładnie mechanizmy bazy jak np. transakcje itp. Raczej nie potrzebuję książki, w której jest opis języka SQL.
SongoQ
Cytat
Chodziło by mi o taką, w której opisane są dokładnie mechanizmy bazy jak np. transakcje itp. Raczej nie potrzebuję książki, w której jest opis języka SQL.

Wlasnie ze w tych ksiazkacha jest opis tych rzeczt. O PG jest malo ksiazek, ja bym polecal cos z ORACLE poczytac, idea jest ta sama, jak zrozumiesz teorie to kwestia tylko znalezienia w manualu Postgresa jak co sie definiuje.
splatch
Polecam tytuł "PostgreSQL. BIblia problemów". winksmiley.jpg
tiraeth
Osobiście posiadam (pożyczona) "PostgreSQL" autorstwa Jeff'a Perkins'a (wyd. MIKOM) i uważam, że jest dobra smile.gif
suze_e
A ja z kolei uważam, że książka z Mikomu jest kiepska. Właściwie to ogranicza się do wypisania wszystkich opcji danego polecenia które się wyświetlają po wpisaniu nazwa_polecenia --help i mało szczegółowym omówieniu tych opcji, które autor uznał za najważniejsze. Z pewnością na rynku są lepsze książki na ten temat:) aczkolwiek ja na żadną nie trafiłam jeszcze. chyba wszędzie dominują książki do mysqla, no przynajmniej w empiku:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.