Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Serwer i PHP odpalane z płyty.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Diwi
Witam
Mam pytanie czy da się wykonać coś takiego aby Serwer i php był odpalany z płyty.

Np. Umieszczam pliki serwera i php a także strone internetową napisaną w php, potem robie sobie plik autorun i po włożeniu płyty do napędu strona normalnie się odpalała ? To samo ma się wykonywać gdy zostanie włączony plik index.php smile.gif.

Czy coś takiego jest możliwe do zrobienia ?

Pozdrawiam
dag
Hmm teoretycznie tak. Na Linux'ie powinno być z tym mniej problemów niż na Windows. Tylko, że i tak byś musiał chyba "zaaranżować" instalację serwera, tzn. żeby system w razie zapytania odwoływał się do ścieżki napędu zamiast na dysku twardym.
crash
A gdzieś (Google) czytałem ostatnio o tworzeniu LiveCD z całego systemu z gotowym serwerem WWW z php i stroną. Radzę też poszukać.
Diwi
Tak ja też słyszałem o LiveCD w tym że to ma być bez systemu. Jest taka sprawa że w firmie są płytki ze stroną internetową firmy i chciałbym zautomatyzować niektóre rzeczy na tej stronie no i chce do tego użyć php lecz szef powiedział że musi być też łatwo ją umieścić na płytach które są dla klientów. Czyli klient wkłada płyte i odpala mu się strona (zrobiona w php smile.gif)

Teraz wygląda to tak że na płycie umieszczona jest strona HTML i plik z danymi do autostartu. Klient wkłada płyte i pokazuje mu sie strona smile.gif

Czy coś takiego da się wykonać i jak ?

Pozdrawiam
dr_bonzo
Lamppix (http://lamppix.tinowagner.com/) ale mi nie dzialalo na matroxach, tak ze musisz posprawdzac gdzie to bedzie dzialac.

Cytat
Tak ja też słyszałem o LiveCD w tym że to ma być bez systemu

Jesli ma tam byc php to musi by jakis system.

Jesli to ma byc wizytowka/prezentacja, bez zadnej interaktywnosci (np. bez logowania, postowania) to mam taki pomysl:
tworzysz ta strone w php i puszczasz na nia webcrawlera ktory zapisze ci cala strone w htmlu i to wrzucasz na cd + autostart.
mhs
poszukaj php Solutions Live

http://www.phpsolmag.org/pl/modules/news2/...p?storyid=10#CD

jeszcze do nie dawna mozna bylo to sciagnac z phpsolmag.org, aczkolwiek teraz tego nie widze (nie wiem czy przeoczylem czy nie)...

kiedys z ciekawosci uruchamialem to i bardzo ladnie wszystko chodzilo... gdzies jeszcze powinienem miec plytke cd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.