Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pokazywanie/Ukrywanie elementow...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
flasht
Witam ;-)
Mam kilka rzeczy ktore chcialbym zrobic i nie bardzo wiem jak...

1. Chcialbym zeby po kliknieciu w jakis teks (to nie ma byc button!) pokazala sie jakas czesc strony (ktora na poczatku BYLA UKRYTA)

2. W wyzej wymionionej czesci jest combobox, chcialbym zeby zaleznie od tego co w comboboxie jest wybrane, pokazywaly sie albo ukrywaly poszczegolne elementy formy...

Czy ktos moglby mi pomoc?
Z gory wielkie dzieki!
Zajec
  1. <div id="test" style="display: none;">blabla</div>
  2.  
  3. <a href="javascript:document.getElementById('test').style.display='block';">link</a>

Do drugiego musisz użyć onchange i za pomocą JS sprawdzać zaznaczenie.
flasht
Cytat(nospor @ 2005-06-02 07:52:32)

Dziekuje. Duzo sie dowiedzialem, ale nadal nie mam zielonego pojecia jak w to wszystko wmieszac comboboxa ;-( W zasadzie nigdy w zyciu nie programowalem w JS i skladni znam tyle co z powyzszych przykladow :-)
nospor
nie doczytalem. myslalem ze chodzi o checkboxa. A ten combobox to ma możliwośc wybrania kilka elementów czy tylko jednego naraz?
revyag
Koledze chodzi albo o selecta z możliwością wyboru wielu elementów albo o formularz gdzie są rózne elementy do kliknięcia, czasami nazywany comboboxem.
nospor
Cytat
formularz gdzie są rózne elementy do kliknięcia, czasami nazywany comboboxem.
To to chyba jest roziwżane z powyższych linków

Co do selecta:
  1. <select name="test[]" id="test" multiple="multiple" onchange="doChange(this)">
  2. <!--tutaj twoje opcje-->

funckcja w js:
Kod
function doChange(objSel)
{
  for (var i = 0; i < objSel.length; i++) {
      if (objSel.options[i].selected)
       {
           value=objSel.options[i].value;
           if (value=='cos')
          {
             //tutaj komendy do ukrywania/pokazywania. bylo w linkach
           }
           else
           if (value=='cos2')
          {
             //tutaj komendy do ukrywania/pokazywania. bylo w linkach
           }
           else
           //........
        }
  }

}

tu masz link do zwyklego selecta:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=28860&hl=
flasht
Ok wszystko super tylko jeszcze 2 rzeczy...

1. To jak przypisac jakas wartosc boolean czy cos zeby wiedziec czy link zostal klikniety poraz parzysty (czyli ma pokazac dana rzecz) czy nieparzysty (czyli ma schowac dana rzecz)

2 (w zasadzie wazniejsze!). To czy da sie zrobic, zeby przy realizacji funkcji show() odrazu tez przewina strone na to co sie pokazalo? Mam sobie anchor ustawiony...
nospor
1)
  1. <a href="javascript:obj=document.getElementById('test');if (obj.style.display=='block') obj.style.display='none';else obj.style.display='block';">link</a>

2) ja to kiedys focus ustawialem, a anchorem sie nie bawilem
flasht
Ale to nic nie daje. Focus moze sobie byc i tak nie przewinie strony.
nospor
tylko że ja dawalem focus na pola typu input i zawsze przewijal
flasht
Cytat(nospor @ 2005-06-02 13:20:52)
tylko że ja dawalem focus na pola typu input i zawsze przewijal

Opera nie przewija.
No ale nie wazne z tym juz sobie poradzilem.

W zasadzie jeszcze jedno pytanie... mam formularz... i chce zeby wszystkie pola zostaly wypelnione... w przeciwnym razie jakis blad bedzie wyskakiwal jak sie go beddzie probowalo submitowac... niby rozumiem ze ma to byc przez if blabla <> '' then blabla... ale po pierwsze to co w tym blabla... id tego inputa czy jeszcze cos po kropce? input1.text ? smile.gif no i jak pozniej to submitowac? formularz ma byc wysylany metoda GET

No a jesli odrazu sie ktos orientuje jak od strony php sie realizuje get to tez bylbym dzwieczny.
nospor
Cytat
Opera nie przewija.
ja dzialam wylacznie na operze i uwierz mi - dziala. Chyba ze ty robisz jakos inaczej niz ja.

Co do drugiego:
  1. function check()
  2. {
  3. obj=document.getElementById('twojeid');
  4. if (obj.value=='') return false;
  5.  
  6. return true;
  7. }

i bodajze:
  1. <form ... onsubmit="return check();">
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.