Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sciągniećie pliku po wysłaniu sms
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
cihy
Witam! Mam mały problem: Chcę, aby użytkownicy na mojej stronie mogli ściągnąć jakis plik po wysłaniu sms (wyślą sms, potem dostaną zwrotnego i wpiszą go w przeznaczonym do tego polu). Zarajestrowałem się w odpowiednim serwisie, itp, no i jest loos smile.gif Wszystko byłoby ładnie, pięknie, jakbym wiedział co dalej robić tongue.gif

Nie zabardzo znam się na php, a żeby to stworzyć trzeba go znać :/ Administratorzy serwisu w którym się zarejestrowałem podali mi jakieś wskazówki, jednak dla mnie to za mało, nadal nie wiem co mam zrobić :/ Dostałem takie coś:

Cytat
Zakładam, że kody są już wygenerowane i znajdują sie w jakimś pliku tekstowym. Po wygenerowaniu kodow należy wrzucić je do bazy danych na swoim serwerze. Nasza przykładowa tabela będzie miała taką strukturę:

+-------+-------------+------+-----+---------+-------+
| Field | Type        | Null | Key | Default | Extra |
| kod  | varchar(16) | YES  |    | NULL    |      |
| data  | bigint(15)  | YES  |    | 0      |      |

Należy pamiętać żeby połączyć się z bazą danych, przed rozpączeciem operacji na tabelach:
Kod
    mysql_pconnect('host','uzytkownik','haslo');

W celu dodania kodów do tabeli wywołujemy następującą funkcję:
Kod
function wrzuc_kody($baza, $tabela, $plik){

mysql_select_db($baza);

$insert = "INSERT INTO $tabela VALUES ";
    $f  = fopen("$plik","r");

while ($kod = fscanf($f, "%s")){

$insert .= "('$kod[0]',''),";
    }

$insert = substr($insert,0, strlen($insert)-1);
    mysql_query($insert);
}

Parametry tej funkcji:

$baza  - nazwa bazy danych w której znajduje się tabela z kodami
$tabela  - nazwa tabeli do której będą wrzucone kody
$plik  - nazwa pliku z wygenerowanymi kodami

Teraz kiedy nasze kody są już w tabeli, możemy zająć się ich obsługą. Kiedy użytkownik podaje kod, musimy sprawdzić dwie rzeczy:
1. Czy podany kod jest prawidłowy
2. Czy podany kod nie został już wcześniej użyty

Jeżeli oba powyższe warunki będą spełnione, wtedy możemy dać użytkownikowi dostęp do płatnej usługi. Oczywiście musimy też oznaczyć użyty kod, tak żeby nie można było użyć go ponownie.
W tym przykładzie kluczową role gra pole data z tabeli zawierającej kody. Jeśli wartość tego pola jest równa 0, znaczy to że dany kod nie został użyty. W przeciwnym wypadku wartość tego pola zawiera datę użycia kodu.

Funkcja sprawdzająca czy podany kod jest poprawny i czy nie został wcześniej użyty:
(pamiętaj o połączeniu się z bazą danych)
Kod
function sprawdz_kod($baza, $tabela, $kod){

mysql_select_db($baza);

$pyt = "SELECT * FROM $tabela WHERE kod='$kod'";
    $odp = mysql_query($pyt);
    $r   = mysql_fetch_array($odp);

if ($r[data]=='0'){

// kod jest poprawny wiec dajemy klientowi dostep do jakiejs uslugi

dostep_do_uslugi();

// deaktywujemy uzyty kod

$pyt = "UPDATE $tabela SET data='$data' WHERE kod='$kod'";
            mysql_query($pyt);
    }
}

PARAMETRY:

$baza  - nazwa bazy danych w której znajduje się tabela z kodami
$tabela  - nazwa tabeli do której będą wrzucone kody
$kod  - kod wpisany przez użytkownika

Może jak to przeczytacie uznacie, że to jest dziecinnie proste, jednak ja kompletnie nie wiem co zrobić. Nie wiem jak zrobić, aby po wpisaniu przez użytkownika kodu, automatycznie uruchomiło się ściąganie pliku.
Ogólnie rzecz biorąc nic nie wiem i napewno sobie z tym nie poradze winksmiley.jpg
A więc chciałbym prosić, żebyście w miare możliwości, wytłumaczyli mi co, jak, kiedy, po co, itp.

Czekam na odpowiedź.

Ozdrawiam, Cihy!
trucksweb
bodajze w czerwcowym numerze Komputer Swiat Ekspert bedzie opisywany system sms'owego dostepu do stron. Czekam na niego z niecierpliwoscia bo jak mowia autorzy bedzie dobry i niezawodny !
gravis
www.google.pl -> poszukaj widzialem jakis tutek napisany jak to zrobic wszystko...

edit:

wiedzialem ze gdzie go widzialem... lookaj http://web.reporter.pl/index.php?id=000602
masz tam piekny tutorial jak napisac cos takiego...

cyt.
"PROBLEM

Chcesz udostępnić użytkownikowi stronę, do której będzie miał dostęp przez określony czas, po wpisaniu kodu dostępu, jaki otrzyma od Ciebie lub przyjdzie do niego przez usługę Premium SMS.

ROZWIĄZANIE

Coraz więcej autorów stron tworzy płatną zawartość w swoich serwisach. Aby dostać się do serwisu trzeba otrzymać specjalny kod, który przysyłany jest np. SMSem. Jeżeli myślisz o sprzedawaniu dostępu do swojego serwisu, ta porada będzie dla Ciebie niezastąpiona. Będziesz zarabiać na swojej stronie, jeżeli zaoferujesz użytkownikom ciekawe treści.

Szczegóły na temat firm i zasad działania płatnych serwisów udostępniających zasoby po wysłaniu SMSa opisałem w osobnej poradzie (link na końcu porady), natomiast tutaj pokażę Ci, jak wykonać stronę, do której użytkownik może sie logować przez określony czas. Może to być dostęp na 5 dni, 20 dni, 100 dni, albo nawet 30 sekund.

Jeżeli masz już zestaw kodów dostarczonych przez operatora usługi Premium SMS, możesz przystąpić do stworzenia systemu płatności. Zatem do dzieła - stwórzmy w bazie danych np. baza1 tabelę sms o następujących polach: "

niestety zeby zobaczyc caly tutek musisz zaplacic sms'em tongue.gif (o ile dobrze pamietam 10zł = dostep do serwisu przez tydzien winksmiley.jpg )
cihy
No szkoda, że trzeba wysłac sms, aby zobaczyć cały artykuł :/

Ale dobry pomysł, nie pomyślałem o googlach smile.gif Zaraz poszukam może cos znajdę smile.gif
gravis
znalazlem doslownie przypadkowo skrypt obslugujacy to wysylanie nazywa sie PHPsms ale jak on dziala i o co chodzi to ja nie wiem... podrzucam Ci tylko linka
moze sie przyda smile.gif
cihy
Jesli dobrze zrozumiałem to ten skrypt ma za zadanie wysyłac sms :/ A o to mi raczej nie chodzi.

Jednak dzięki za zainteresowanie moim problemem winksmiley.jpg Mam nadzieję, że kiedyś sobie z nim poradze tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.