Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout] moje przyszle portfolio - poczatki
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
B3T0N
inny nick teraz uzywam - w chwili wolnego czasu przysiadlem i w popoludnie zrobilem zarys swojego portfolio - hmmm menu zflashuje moze - sporo przede mna winksmiley.jpg

prosze o opinie, sugestie ?

http://noiseblocker.pl/hardstyler/hard.png
bregovic
Nie flashuj nie flashuj. Zrób lepiej tak żeby to ładnie wyglądało w XHTML i CSS - i będziesz miał zajebistą stronkę z ładnym i mocnym motywem.
kowal1122
jesli zrobisz to w css i innych fajnych programikach to bedzie fajoskie tongue.gif
B3T0N
mowicie nie flashowac smile.gif - czemu ? conajwyzej menu by pochlonal flash , bo niezbyt jeszcze sie znam na tej technologii
Zajec
Cytat(B3T0N @ 2005-05-19 14:21:49)
mowicie nie flashowac smile.gif - czemu ? conajwyzej menu by pochlonal flash , bo niezbyt jeszcze sie znam na tej technologii

1) Nie wszyscy mają zainstalowany Flash
2) Nie wszyscy go używają (F12 -> Włącz obsługę wtyczek w Operze)
3) Zajmuje więcej miejsca niż proste menu w XHTML
4) Nie umozliwia wykonywania gestów na odnośnikach
5) Strona traci dostępność w przeglądarkach tekstowych
6) Część (większość?) wyszukiwarek będzie miała kłopot z poruszaniem się po stronie i zaindeksuje tylko stronę główną (bo nie zobaczy linków z menu)
B3T0N
Cytat(Zajec @ 2005-05-19 15:41:58)
Cytat(B3T0N @ 2005-05-19 14:21:49)

6) Część (większość?) wyszukiwarek będzie miała kłopot z poruszaniem się po stronie i zaindeksuje tylko stronę główną (bo nie zobaczy linków z menu)

akurat o tym nie wiedzialem : > (o czesci z tych punktow co podales) - nooo faktycznie - przekonaliscie mnie - nie flashuje

czyli na kod troche dhtml'a, php i wsio smile.gif
Zajec
Cytat(B3T0N @ 2005-05-19 15:28:22)
czyli na kod troche dhtml'a, php i wsio smile.gif

Nie chcę Cię kompletnie załamywać, ale z DHTML'em też byłbym ostrożny tongue.gif
Niektórzy mają wyłączoną także obsługę JS, a domyślam się, że Ty w menu będziesz chciał wykorzystać głównie podświetlanie, ewentualnie zmianę obrazków z tła.

Oba powyższe efekty możesz osiągnąć poprzez CSS.

Dla podświetlania:
#menu a:hover { color: #rrggbb; }

Dla zmiany tła:
#menu a:hover { background-url (); }

#menu oznacza odwołania do <a> znajdujących się wewnątrz bloku o id menu.

Przykład:

<div id="menu">
<a href="">a</a>
<a href="">d</a>
<a href="">c</a>
</div>
Ociu
Mało miejsca zrobiłeś na tekst...
matid
Cytat(emilio @ 2005-05-19 19:37:01)
Co przez to Rozumiesz ?

Chodzi o obsługę gestów w przeglądarkach alternatywnych (mozilla, firefox, opera). AFAIR np. przytrzymując prawy przycisk myszy na linku i jadąc myszką do góry, a następnie puszczając przycisk otwieramy stronę w nowej zakładce.

Cytat("emilio")
Nie używaj XHTML-a bo ludzie jeszcze używają IE3, Java też odpada, nie wszyscy ją jeszcze zainstalowali, itp. Jak tak dalej pójdzie, to się cofniemy w rozwoju biggrin.gif

Flash, JavaScript, Java, itp. to nie są standardy i w niektórych środowiskach mogą być wyłączone ze względów bezpieczeństwa.
Używanie JavaScriptu, itp. nie jest złe, pod warunkiem, że jesteśmy w stanie udostępnić całą funkcjonalność strony w wypadku, gdy JavaScript jest wyłączony.
Zajec
Cytat(matid @ 2005-05-19 18:53:54)
Używanie JavaScriptu, itp. nie jest złe, pod warunkiem, że jesteśmy w stanie udostępnić całą funkcjonalność strony w wypadku, gdy JavaScript jest wyłączony.

Dokładnie to miałem na myśli. Jedyne co bym jeszcze dodał, to nawet jeśli wyłączenie JS nie powoduje stratu funkcjonalności strony - warto się rozejrzeć za innymi rozwiązaniami. Po co robić podświetlanie linku na czerwowo przez
<a href="" onmouseover="this.style.color='red';" onmouseout="this.style.color='black';">link</a>
skoro można
<a class="czerwien">link</a>
questionmark.gif
Nie jestem przeciwnikiem JS, ale jeśli jest to możliwe - zastępujemy go ogólno-dostępnymi metodami.

Cytat(B3T0N)
Nie używaj XHTML-a bo ludzie jeszcze używają IE3
Tak właściwie to nawet IE6 nie radzi sobie do końca z XHTMLem :-)
B3T0N
@Ociu

masz rację - dopasuję stronę do rozdzielczosci 1024x768 - poniewaz uwazam ze teraz to jest PRAWIE standard - raczej uzytkownicy nie beda sie cofac w rozdzielczosci - wrecz przeciwnie - spowoduje to, ze wiecej tekstu bede mogl umiescic - ogolnie chyba troszkę wydłuże stronę smile.gif

@Zajec

dobry pomysl - faktycznie - robilem juz takie rzeczy w css i bardzo ladnie sie przyjmuja i nie ma problemu z przegladarkami smile.gif

@emilio

hehehe - nie przesadzajmy smile.gif - w koncu dojdzie do tego, zeby nie uzywac wogole php smile.gif

hmmm podsumowujac Wasza dyskusje nad moja bidna stronka to dochodze do wniosku ze :

-js be
-java be
-xhtml be
-flash be
-dhtml be

PANOWIE smile.gif kazda technologia ma swoje wady i zalety i tak juz pozostanie smile.gif - niektore przegladarki radza sobie , a niektore nie smile.gif - nie uciekniemy od tego - trzeba wybrac kompromis - gdyby wszyscy tak uwazali ze ww. technik nie stosowac , to z czym bysmy zostali ? smile.gif z golym html'em ?smile.gif

dzieki za cenne rady i uwagi - napewno sie przydadza przy realizacji mojego skromnego portfolio smile.gif

pozdrawiam smile.gif
Majdan
Nie wiem czemu nie pasuje Wam Flash?! aaevil.gif Strona w Flash'u to w zasadzie nie jest "strona" w pełni tego słowa znaczeniu. Jeżeli całość wykonałbyś we Flash'u przypominałoby to prezentację, ale jakość efektów jakie mógłbyś wprowadzić pogodziłaby ten mankament. tongue.gif a Widać po układzie, że idealnie pasowałby mi tu Flash! biggrin.gif
kowal1122
ja tam niemam nic do flasha ale morze to cie przekona tongue.gif

Cytat
Majdan
Zależy co B3TON chce stworzyć, czy to ma być prosta strona, czy też coś "ekstra" z "odjazdowymi" efektami! biggrin.gif Od niego zależy co chce zrobić i jak to sobie wyobraża, a ja powiedziałem jak ja to sobie wyobrażam. tongue.gif

OT,
Wysztkie te punkty to mniejszości. W sieci pełno jest flashowych animacji. Dają dużo więcej możliwości, a umieszczając je bardzo mało tracimy (a jak tracimy, to przecież jakieś "drobnostki", które nie odgrywają aż tak wielkiej roli). dry.gif

Jeżeli ktoś twierdzi, że towrząc coś we Flashu traci się, to albo nie zna się, albo jeszcze nie wie co można stworzyć w nim! guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.