Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Operacje na tablicach z zakresami dat
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > PostgreSQL
vailor
Witam,
Ktoś może mi pomóc w :

Mam tablice tabl_zakres w której umieszczam informacje o wolnym miejscu w hotelu, sprowadza się do pól ‘nr_pokoju’, ‘od_daty’, ‘do_daty’ .
Druga tablica (choć można by to umieścić i w pierwszej) tbl_rezerwacje zawiera zakresy dat określający zarezerwowane miejsce czyli też się pola ‘nr_pokoju’, ‘od_daty’, ‘do_daty’ .

Nie mam pomysłu sensownego jak sensownie pokazać ze dany pokój
"tabl_zakres.nr_pokoju", który jest dostępny okresie "tabl_zakres.od_daty” do "tabl_zakres.do_daty” jest zarezerwowany w okresie "tabl_rezerwacje.od_daty” do "tabl_rezerwacje.do_daty” oraz "tabl_rezerwacje.od_daty” do "tabl_rezerwacje.do_daty” oraz ……

Hmm ma ktoś może jakiś pomysł?
cudny
moze:

pokoj: XX
Status: WOLNY / ZAJETY do
Zarezerwowany: NIE / TAK od do.

Mysle ze jest to czytelne i ludziom ktorzy chca wynajac dany pokoj takie info. wystarcza.

pzdr
cydny
vailor
Może dla klienta, ale to oglada obsluga ktora musi widzieć wiele pokoi w roznych miejscach (hotelach) jednoczesnie aby moc wybrac doradzic.
I chodzi o to zeby zapytanie dawalo czytelny obraz.

czyli np robi temp tablice zawierajaca biezacy miesiac i ustawia na kolejnych dniach zajety to "1" wolny "0" ....

czy tez moze wyik mogl by dac sume zajetosci/dostępności w dla danego pokoju ..

hmm w sumie nie wiem co i jak moge uzyskac ... zeby to bylo wmaire czytelne i skumulowane
:?:
cudny
Nie wiem jak to masz zrobione - jezeli to MySQL to proponuje aby w panelu wyswietlaly sie pokoje - pietrami , np. tak jak masz kalendaz:

Pietro 1:
Pokoje:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
...
...

Pietro2:
Pokoje:
...
...

Zeby to ladnie wygladalo wez to w <TABLE></TABLE>

Kod niech wyglada tak:

<?php
mysql_connect();
mysql_select_db();
?>

<HTML>
<META></META>
...
<BODY>...
<TABLE>
<TR>
<TD valign="top" align=left>
<TABLE align=left>
<TR>
<TD>
<TABLE align=left>
<TR>
<TD>
<A target="_self" href="link.../link?k=1>1
</TD>
<TD>
<Atarget="_self" href="link.../link?k=2>
</TD>
<TD>
...
</TD>
<TD>
<A target="_self" href="link.../link?k=10>
</TD>
</TR>
<TR>
<TD>
<A target="_self" href="link.../link?k=11>
</TD>
<TD>
...
</TD>
</TR>
(POZAMYKAJ RESZTE ZNACZNIKOW - tutaj moga byc jakies niedociagniecia kosmetyczne w HTML ale poradzisz sobie pewnie smile.gif )

<?php

function nr_pok(x)
{
$query = mysql_query("select tabela_pokoje.*, tabela_rezerwacje.* from tabela_pokoje, tabela_rezerwacje where tabela_pokoje.nr_pokoju=".$x." and tabela_pokoje.nr_pokoju=tabela_rezerwacje.nr_pokoju order by tabela_pokoje.od, tabela_rezerwacje.od");

while($qq = mysql_fetch_array($query))
{
print 'co tam chcesz wypisac w tablicy $qq masz wszystko';
};
};

$k = $_GET["k"];

W funkcji nr_pok() dajesz wszystko co trza czyli select, no i print i reszte kodu html mozesz tez zamiast kodu w funkcji includowac inny kod php'a wybor nalezy do ciebie smile.gif
nr_pok($k);

?>

ACHA MOZESZ DAC WARUNKI ZE JESLI POKOJ JEST ZAJETY W DANEJ CHWILI TO NR POKOJU JEST NA CZERWONO, JAK ZAREZERWOWANY TO NA NIEBIESKO A JAK JEST WOLNY TO NORMALNIE smile.gif

MAM NADZIEJE ZE POMOGLEM

pzdr
cudny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.