Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciezkie zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mery
Czy jezeli pobieram z bazy selectem dosc sporo wierszy za jednym razem - powiedzmy 5000 - [np przy rozsylaniu subskrypcji] i przetwarzam je w petli to jakie to jest obciazenie dla skryptu questionmark.gif

Jest koniecznosc dzielenia tego rezultatu na mniejsze czesci przy uzyciu LIMIT, jesli tak to na mniej wiecej jakie [powiedzmy ze rekord sklada sie z 5 pol po kilkanascie znakow kazde].

I czy jezeli bede te rekordy pobieral w czesciech to wystarczy stary rezultat nadpisac nowym czy lepiej dodatkowo uzyc mysql_free_result() ?

A moze ma ktos jakis inny pomysl zalatwienia tego questionmark.gif O ile jest w ogole czym sie martwic winksmiley.jpg

pozdrawiam
Skobi
wszystko zależy od tego ile dany skrypt moze sie wykonywać czasu. Ja osobiscie dość często robie operacje na bazie które robia INSERT, UPDATE i inne działania operujace na 10000 tys. rekordów i załatwiam to w ten sposób iż ustawiam czas wykonywania skryptu na np.:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

i wtedy skrypt moze sie wykonywać 1h. I nie ma znaczenia czy pobierasz 100 czy 1000 rekordów, ważne natomiast jest to aby wszystkie operacje zdążyły się wykonać w ciągu tej ustalonej godziny. Możesz również ustawić czas jeszcze dłuższy.

Czy moja wypowiedz jest wystarczajaca?
Mery
Jak najbardziej wystarczjaca, dzieki bardzo smile.gif

Martwilem sie bardziej o przeladowana pamiec, ale skoro wykonujesz operacje na 10 000 rekordach to chyba moje obawy byly nieuzasadnione tongue.gif

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.