Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zliczyc klikniecie w baner .swf
Forum PHP.pl > Forum > PHP
a79rtur
czesc
mam nastepujacy problem. jest baner w formacie flasha, i potrzebuje zliczyc klinkniecia w ten baner. w przypadku obrazka to nie ma problemu, bo daje znacznik img miedzy a href=costam.php i tam robie przekierowanie i zliczenie. a jesli klikam flasha to on mnie oczywiscie przekierowuje pod zaszyty w animacji adres. da sie to jakos rozwiazac ?
tiraeth
w javascript'cie smile.gif mozesz sprobowac wyslac cookie do przegladarki, przeladowac strone, dodac wpis klikniecia i usunac cookie z przegladarki i powrocic na strone glowna biggrin.gif
hwao
Niech Ci wykonaja baner flasha ktory ma link odpowiedni (powiesz jaki maja wstawic) i tyle to jest najlepszy sposob.
Cysiaczek
Flash może przekazywac zmienne. Oba - POST i GET. Możesz to wykorzystać o ile posiadasz dostęp do pliku projektu. Poza tym możesz dodać do obiektu z flashem funkcję
  1. onclick="co ma zrobić"

np może przesyłać zmienne do małej warstwy (div), w której będzie odpowiedni skrypt php na to czekał.

To chyb anajprostsze rozwiązanie i nie trzeba cookies
ActivePlayer
wyjasnij mi jak chcesz wykonac skrypt php na 'jakims malym divie'...
CzarnyKot
Cytat(a79rtur @ 2005-03-13 17:20:29)
....href=costam.php i tam robie przekierowanie i zliczenie. a jesli klikam flasha to on mnie oczywiscie przekierowuje pod zaszyty w animacji adres. da sie to jakos rozwiazac ?

popularne skrypty do obslugi banerow maja pewne wymagania co do ich wykonania - takich wymagan powinno sie trzymac rekami i nogami
np. baner flashowy powinien posiadac ostatnia warstwe z funkcja onclick mogaca przyjac argumety z zewnatrz - tak jest zdrowo - robisz jeden baner we flashu i mozesz go klikac gdzie Ci sie podoba jeden swf moze obsluzyc w ten sposob wiele urli i to jest najlepsze rozwiazanie.
... to jest to o czym pisał Cysiaczek, ale nie do końca ..
poczytaj user-guide-y znanych systemow banerowych
Cysiaczek
Już ci wyjaśniam.

Jeśli masz skrypt obsługujący zliczanie kliknięć na banner, to możesz go umieścić w niewidocznej warstwie o wymiarach 0x0px i tam w momencie kliknięcia powodować jego przeładowanie (poprzez zmienne rzecz jasna). Ewentualnie możesz go (ten skrypt) w momencie klikniecia wysłać do warstwy, co jest chyba lepszym roziązaniem i nie wymaga zmiennych. Po prostu skrypt się przeładuje, wyśle/zapisze co trzeba i tyle.

1. Co do ostatniego layera we flashu. Masz całkowitą rację. tak być powinno, ale czasami nie jest i też trzeba sobie radzić winksmiley.jpg
a79rtur
moglbys dac kod przykladowy,jak ten kod umiescic w warstwie i go przeladowac ? bo nie wiem za bardzo jak to zrealizowac. aha i gdzie ten onclick dla flasha trzeba dac? cos nie bardzo mi dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.