Próbuję stworzyć prostą grę karcianą online, coś na podobieństwo nieco bardziej skomplikowanej wojny. Nie sama gra jest tu problemem, bo jej funkcjonowanie udało się zrobić przy pomocy JavaSriptu z JQuery. Mój problem polega na tym jak stworzyć opcję multiplayer, by można dołączać do pokoju gry i zajmować swoje miejsca - do jednej gry potrzebnych jest 6 graczy, każdy zajmuje jedno z sześciu przygotowanych "krzeseł". I teraz pytanie, która z tych opcji jest OK:
a) czy musi być osobny kod po stronie serwera odpowiedzialny za utworzenie takiego pokoju oraz osobny po stronie gracza, odpowiedzialny za wyświetlaniu mu kart i opcji gry?

c) obie opcje są OK?
d) powinno to wyglądać zupełnie inaczej?
Chciałbym również móc tworzyć wiele osobnych pokoi, tak żeby grać jednocześnie mogło znacznie więcej osób niż te 6 w jednym pokoju.
Idealną odpowiedzią byłoby wskazanie czego ja powinienem szukać, jaki temat, zagadnienia. W necie można z łatwością znaleźć 1500 kursów nt. tworzenia pętli, tablic itp., ale nie za bardzo wiem czego szukać i jak do tego podejść w tym wypadku.
Czy w tym momencie powinienem poznać node.js?
Dzięki