Witam,

Próbuję stworzyć prostą grę karcianą online, coś na podobieństwo nieco bardziej skomplikowanej wojny. Nie sama gra jest tu problemem, bo jej funkcjonowanie udało się zrobić przy pomocy JavaSriptu z JQuery. Mój problem polega na tym jak stworzyć opcję multiplayer, by można dołączać do pokoju gry i zajmować swoje miejsca - do jednej gry potrzebnych jest 6 graczy, każdy zajmuje jedno z sześciu przygotowanych "krzeseł". I teraz pytanie, która z tych opcji jest OK:
a) czy musi być osobny kod po stronie serwera odpowiedzialny za utworzenie takiego pokoju oraz osobny po stronie gracza, odpowiedzialny za wyświetlaniu mu kart i opcji gry?
cool.gif jeden z graczy musi być gospodarzem, reszta będzie dołączać do jego pokoju i wszyscy mogą korzystać z jednego kodu, a po stronie serwera nic osobnego nie musi istnieć?
c) obie opcje są OK?
d) powinno to wyglądać zupełnie inaczej?

Chciałbym również móc tworzyć wiele osobnych pokoi, tak żeby grać jednocześnie mogło znacznie więcej osób niż te 6 w jednym pokoju.

Idealną odpowiedzią byłoby wskazanie czego ja powinienem szukać, jaki temat, zagadnienia. W necie można z łatwością znaleźć 1500 kursów nt. tworzenia pętli, tablic itp., ale nie za bardzo wiem czego szukać i jak do tego podejść w tym wypadku.

Czy w tym momencie powinienem poznać node.js?

Dzięki