Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php mail konfiguracja SMTP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
troian
Witam zastanawiałem się nad implementacją wysyłania maili SMTP jednak wszystkie gotowe rozwiązania są dość duże i raczej zawierają więcej opcji niż mi by było potrzebne, dlatego mam pytanie czy nie zna ktoś jakiejś prostej klasy zawartej w 1 pliku php, lub czy za pomocą funkcji ini_set mogę sam ładować konfigurację SMTP czyli host, port, email, password? a jeżeli da się to jakie parametry po za SMTP oraz smtp_port należy jeszcze podać aby wysyłać maile z konta pocztowego np gmail.
Pyton_000
albo możesz sobie sam napisać z użyciem np. stream_context_create, albo możesz próbować z ini_set, albo sobie daruj problemy i użyj np. SwiftMailer, PHPMailer
troian
Cytat(Pyton_000 @ 15.09.2017, 15:03:37 ) *
albo możesz sobie sam napisać z użyciem np. stream_context_create, albo możesz próbować z ini_set, albo sobie daruj problemy i użyj np. SwiftMailer, PHPMailer

Czytając na github o PHPMailer wystarczy podczepić te pliki PHPMailer.php oraz SMTP.php? Tak rozumiem z tego co jest napisane jeżeli się mylę popraw mnie.
Pyton_000
Nie wiem, nie używałem go nigdy, preferuję SwiftMailer.

PS.Tak wystarczy PHPMailer.php i SMTP.php
troian
Cytat(Pyton_000 @ 15.09.2017, 15:18:11 ) *
Nie wiem, nie używałem go nigdy, preferuję SwiftMailer.

PS.Tak wystarczy PHPMailer.php i SMTP.php

Dzięki za pomoc! Jednak phpmailer za bardzo gryzie mi się ze skryptem autoload dlatego chciałbym spróbować ów SwiftMailer jednak nie bardzo mogę doczytać w dokumentacji który plik należy inicjować jako pierwszy.
viking
A nie korzystasz z composer?
troian
Cytat(viking @ 16.09.2017, 10:37:17 ) *
A nie korzystasz z composer?

nie gdyż silnik aplikacji jest dość mały składa się z plików core.php [silnika] page.php [kontroler] i katalogów layout/include/lib gdzie w katalogu layout znajduje się główny szkielet strony, w katalogu include znajdują się moduły na wzorcu MVC a do lib wrzucam pojedyncze pliki z kodem którego nie opłacało implementować się do głównych klas. Dodanie mechanik composera do tak małego silnika chyba nie miało by zbyt dużego sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.