Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Strona w kilku językach, jak zacząć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KrissTo
Witam,

Przepraszam jeśli to nie odpowiedni dział ale trudno mi określić do jakiej kategorii to pytanie zaliczyć.
Mianowicie zamierzam zrobić stronę w dwóch językach: pl i en. I zastanawiam się jak to najpoprawniej zrobić dlatego chciałbym się tu poradzić, czy może ktoś robił taką stronę i jak by to trzeba zacząć? Potrzebuje tylko naprowadzenia na temat. Oczywiście strona na autorskim cms-ie.

Sam myślę czy to należy zrobić w głównym katalogu wersje en a w podkatalogu pl i duplikować pliki, czy jedną wersje w głównym katalogu a teksty pobierane z jakiegoś załączonego pliku. Sam nie bardzo wiem jakby się zabrać dlatego prosiłbym o naprowadzenie by to też dobrze było zaindeksowane przez google.

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi smile.gif
Puszy
Odpowiem być może zbyt ogólnie i nie na temat ale polecam przerzucenie się na dowolny framework lub przyjąć wzorzec MVC, wtedy taką wielojęzyczność możesz udźwignąć w bardzo prosty sposób korzystając np z Twiga który obsługuje nawet odmianę w innym języku w zależności od ilości rzeczownika.
Mega_88
Może to Cię naprowadzi: Temat: Wielojezykowosc
KrissTo
Cytat(Mega_88 @ 23.01.2017, 15:37:14 ) *
Może to Cię naprowadzi: Temat: Wielojezykowosc

Dziękuje za linka zapoznaje się smile.gif Choć w sumie tak myślę że chcąc np. wprowadzić jakąs funkcje w wersji polskiej a w ang nie to najlepszym wyborem chyba będą oddzielne katalogi dla każdego języka i duplikowanie plików smile.gif
nospor
Cytat
to najlepszym wyborem chyba będą oddzielne katalogi dla każdego języka i duplikowanie plików
Tak, nie ma to jak porzadna duplikacja plikow.
A jak potem chcesz zmienic wygladac czegos lub funkcjonalnosc to ten sam kod musisz poprawiac w 10 miejscach. Tak, to naprawde zarabisty pomysl smile.gif
KrissTo
Cytat(nospor @ 24.01.2017, 11:29:39 ) *
Tak, nie ma to jak porzadna duplikacja plikow.
A jak potem chcesz zmienic wygladac czegos lub funkcjonalnosc to ten sam kod musisz poprawiac w 10 miejscach. Tak, to naprawde zarabisty pomysl smile.gif

To jak Ty byś to rozwiązał? Pomysł oczywiście nie najlepszy ale próbuje znaleźć najlepsze rozwiązanie, jeszcze wyboru nie dokonałem więc spokojnie biggrin.gif wink.gif
nospor
Dostales juz odpowiedzi jak to nalezy zrobic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.