Mam za zadanie zrobienie czegoś na wzór konta bankowego. Ma być dwóch użytkowników (np. Kasia, Tomek) oraz mogą oni wkładać pieniądze na konto (metoda deposit) oraz transferować pieniądze miedzy sobą (transfere). I próbując zrobić to zadanie wyszło jak bardzo nie rozumiem programowania obiektowego :-D dlatego bardzo proszę o pomoc w rozplanowaniu tego.
Jak próbuję zaprojektować taki program:
W klasie Main tworzę dwa obiekty customer, który zawierają imiona użytkowników oraz metodę showAccount
W klasie customer tworzę metodę showAccount, która pobiera pole value z obiektu account i obiekt statyczny account, który zawiera wartość konta początkową 0
w klasie account tworzę pole value oraz metody deposit i transfer, które zmieniają wartość konta.
Tylko, jak wtedy z obiektu z klasy Main mogą wykonywać operację deposit i transfer?
Customer cK = new Customer(Kasia);
cK.deposit(500);
nie działa, ponieważ metoda deposit znajduje się w klasie account, a nie customer
Poza tym wartości pola są niezmienne, więc w momencie gdy chcę transferować od jednej osoby do drugiej muszę oddziaływać i zwracać metodę deposit?
Pojedyncze rzeczy wiem jak wykonać, ale nie wiem jak połączyć to w całość
Zupełnie nie wiem jak podejść do tego zagadnienia. I nie wiem, gdzie szukać podpowiedzi. Opieram się głównie na tym kursie http://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/ ale to chyba za mało...