Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]jak tablicę dwuwymiarową PHP wrzucić do tabeli MySQL?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lesz735
W programie PHP utworzyłem tablicę dwuwymiarową(?) i zapisałem do pliku dane.php

przykładowe 2 rekordy jak niżej (jest ich więcej i nie będzie to stała liczba):
(1, '2015-01-11', 'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski', 'Szpilka', 'K1', 25, 0, 0, 1, 1, 1, 13, '', '', '', ''),
(2, '2015-01-11', 'Janina Twarda', 'Janina', 'Twarda', 'Nitka', 'K1', 444, 0, 0, 2, 2, 13, 2, '22', '33', '44', '55'),

W bazie MySQL utworzyłem odpowiednią tabelę i nie wiem jak do niej wpisać te dane przy pomocy programu PHP. Czy to da się jakoś wczytać z tego pliku czy pośrednik jest zbędny i od razu można wpisać tablicę do tabeli?
Proszę o jasne wskazówki bo trochę zielony jestem (a może nawet bardzo ohmy.gif ).

Z góry dziękuje za pomoc
SwiezuPL
Cytat(lesz735 @ 6.03.2016, 18:01:56 ) *
przykładowe 2 rekordy jak niżej (jest ich więcej i nie będzie to stała liczba):
(1, '2015-01-11', 'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski', 'Szpilka', 'K1', 25, 0, 0, 1, 1, 1, 13, '', '', '', ''),
(2, '2015-01-11', 'Janina Twarda', 'Janina', 'Twarda', 'Nitka', 'K1', 444, 0, 0, 2, 2, 13, 2, '22', '33', '44', '55'),

Boję się wiedzieć, czemu tam jest "'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski'", i czemu dajesz "" zamiast null, ale ... arrowheadsmiley.png
Cytat(lesz735 @ 6.03.2016, 18:01:56 ) *
W bazie MySQL utworzyłem odpowiednią tabelę i nie wiem jak do niej wpisać te dane przy pomocy programu PHP. Czy to da się jakoś wczytać z tego pliku czy pośrednik jest zbędny i od razu można wpisać tablicę do tabeli?

pętlą oraz mysqli_query nerdsmiley.png
lesz735
Dość to ogólnie ująłeś bez zbytnich szczegółów :king.
A co do obaw to spoko: Stefan Kowalski w trzech kolumnach tylko z lenistwa a te haczki '' zamiast NULL to sam pehap mi wypisał; chyba też leniwy jest.
Z pętlą właśnie zacząłem się mocować; sugerujesz zdjąć dane z pliku czy bezpośrednio z tablicy??
SwiezuPL
Cytat(lesz735 @ 6.03.2016, 19:28:37 ) *
Dość to ogólnie ująłeś bez zbytnich szczegółów :king.
A co do obaw to spoko: Stefan Kowalski w trzech kolumnach tylko z lenistwa a te haczki '' zamiast NULL to sam pehap mi wypisał; chyba też leniwy jest.
Z pętlą właśnie zacząłem się mocować; sugerujesz zdjąć dane z pliku czy bezpośrednio z tablicy??

Gdyż liczę że takie wskazówki cię naprowadzą, jak "liznąć" temat.
Zobacz sobie to na przykładzie; http://stackoverflow.com/questions/2511073...-mysql-with-php

A co do lenistwa, oprócz tego że nie widzę powodów do takiego lenistwa, to uczysz się złych nawyków. Po prostu, tak się nie robi. Do tego w tablicy nie masz wartości null, dla tego jeśli printujesz tablicę to pluje ci w niej puste pole "".
lesz735
Twój pomysł z pętlą był genialny. Wrzuciłem takie coś i poszło miodzio:

//wpisywanie tablicy dwuwymiarowej do tabeli MySQL
$y=0;
while ( $y <$lrek)
{
$g0=$tab_zd1[$y][id];
$g1=$tab_zd1[$y][osoba];
$g2=$tab_zd1[$y][imie];
$g3=$tab_zd1[$y][nazwisko];

$sql1 = "INSERT INTO Starty (id,osoba,imie,nazwisko) VALUES
(
'$g0','$g1','$g2','$g3'
)";
mysql_query($sql1,$connection);
$y++;
}

Dziękuję za pomoc, przy okazji zairzę do linka który podrzuciłeś no i będę walczył z lenistwem mellow.gif
Plik tekstowy jako pośrednik okazał się niepotrzebny

Zarzałem do linka, faktycznie jest konkretny, dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.