Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MSSQL][PHP] Wyszukiwarka po kilku rekordach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
busyboy
Witam,

Proszę o pomoc w temacie wyszukiwarki po kilku warunkach. Chodzi mi o to że mam tabelę w które mam zapisane rekordy NAZWA, ULICA, MIASTO, NIP

Mam jedno pole input które ma za zadanie wyszukiwać wprowadzoną frazę. Z wyszukiwaniem rekordów po jednym z powyższych rekordów np NAZWA nie ma problemu.

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

Jednak nie wiem wyszukać po innych warunkach za pomocą jednego pola, próbowałem coś takiego :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

ale niestety nie działa sad.gif
nospor
1) Co to znaczy ze nie dziala? WPisy ci sie zadne nie wyswietlaja nawet jak sa ?
2) 2*3 +4 +5 to nie to samo co 2*(3 +4 +5)
to samo w logice
cos and cos2 or cos 3
to nie to samo co
cos and (cos2 or cos3)
busyboy
W tym wypadku

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

Wyświetlają mi się wszystkie rekordy z tabeli.

Co do proponowanego przez Ciebie rozwiązania - powinno wyglądać to tak questionmark.gif? :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' and (ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%') order by nazwa_firmy asc");
nospor
Zobacz kiedy u mnie sie zaczyna nawias a kiedy u ciebie
busyboy
Czyli powinno być tak :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and (nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%') order by nazwa_firmy asc");

Bo juz nie wiem sad.gif
nospor
Tak, dokladnie tak powinno byc
busyboy
Niby prosta... a jednak miałem problem - dziękuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.