Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne] PhpStorm debugowanie $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MESSIAH :)
W jaki sposób mam zdebugować $_POST przy użyciu PHPStorm oraz XDEBUG? Próbuję na różne sposoby w ustawieniach HTTP Request lecz nie wiem jakie wpisać komendy w body request lub query. Ciężko znaleźć zwykły poradnik do obsługi $_POST. Mam plik index.php i wysyłam metodą POST username oraz hasło który trafia do pliku login.php.
nospor
uwaga, magia:

print_r($_POST);
biggrin.gif
Cytat(nospor @ 8.07.2015, 17:57:01 ) *
uwaga, magia:

print_r($_POST);
biggrin.gif

Wow smile.gif You are my hero smile.gif You are amaizing.
Wystarczy tego sarkazmu. Ja się pytam jak mają wyglądać komendy do obsługi $_POST aby PHPStorm przesłał sobie sam te wartości podczas debugowania.
A dla Pana proponuje zacząć od nauki języka polskiego a następnie zapoznać się z działem "Czytanie ze zrozumieniem"
nospor
Hej, to nie ja chcialem zapobiegac atakom z USA poprzez stosowanie nazw tabel z polskimi znakami tongue.gif

Dawno juz sie nie bawilem XDEBUGIEM, ale z tego co kojarze to nie bylo zadnych problemow z podgladem tych danych, wiec polecam jeszcze raz na spokojnie przerobienie tego
$_POST to taka sama zmienna jak kazda inna. No chyba ze ja naprawde nie rozumiem co chcesz zrobić.
No chcę aby zmienna POST była przesłana przy pomocy PHPStorm i tam jest właśnie takie fajne magiczne ustawienie do tego lecz support wygląda na opisanie tylko okienek ustawien i z tego co wiem muszę podać jakieś wartości w okienku "Body Request" ale co tam wpisać i jak to za cholere nie wiem. Mogli by podać przykład i po kłopocie. Mam 3 pliki php index wysyła postem login i hasło do pliku login.php natomiast w pliku login mam link do members.php i w tych 2 ostatnich mam session start(); lecz bez przesłania postem nie jestem w stanie debugować members.php dlatego chcę aby PHPStorm zrobił to automatycznie i wtedy będę sobie debugował members.php
by_ikar
Normalnie, ustawiasz sobie breakpoint, odpalasz skrypt i patrzysz w edytorze jakie dane się przesyłają. Jeżeli nie da się odpalić skryptu bezpośrednio, konfigurujesz xdebug remote, lub konfigurujesz sobie projekt i w nim ustawiasz xdebuga. Serio wszystko jest w dokumentacji.
Ja wiem jak działa xdebug. Ale nie wiem jak przesłać w PHPStorm zmienne metodą $_POST. W index.php muszę wysłać z html login i hasło do pliku login.php. Nie rozumiesz że aby zdebugować zmienne w pliku members.php muszę pierwsze wysłać postem do login.php a wtedy login przekazuje zmienne do members.php. Jak niby Twoim zdaniem mam użyć breakpoint na zmiennej która jest nie zdefiniowana?
borabora
a musisz wysyłać?
może wystarczy dopisać
  1. $_POST['login']='jakislogin';
Xelah
$_POST jest zmienną globaną i zawsze jest do nie dostęp. xdebug też zawsze ją pokazuje. To bez znaczenia gdzie ustawisz breakpoint. Zawsze masz zmienną $_GLOBALS a w niej $_POST.

A to, czym zainicjujesz request to bez znaczenia. To z xdebug czy PHPStorm nie ma niczego wspólnego.
Tuminure
Spróbuj w request body POSTa wstawić dokładnie to samo, co wstawiłbyś w query stringu przy używaniu GET.

Czyli np.
Cytat
login=test&password=secret

Z tego co zrozumiałem xdebug tu chyba nie ma nic do tego, to po prostu konfiguracja phpstorma.
Cytat(borabora @ 8.07.2015, 23:54:24 ) *
a musisz wysyłać?
może wystarczy dopisać

To działa ale nie do końca bo owszem pojawiła się zmienna POST której wcześniej nie było i jest ona zdefiniowana tak jak napisałeś lecz takie coś:

1. $_POST['haslo']='jakieshaslo';

Już wyświetla $_POST->$_POST->['login']='jakislogin'br['haslo']='jakieshaslo'
Czyli zmienna POST w zmiennej POST taki dublet i nie rozdziela stringa jako login i hasło.

Cytat(Xelah @ 9.07.2015, 09:56:41 ) *
$_POST jest zmienną globaną i zawsze jest do nie dostęp. xdebug też zawsze ją pokazuje. To bez znaczenia gdzie ustawisz breakpoint. Zawsze masz zmienną $_GLOBALS a w niej $_POST.

A to, czym zainicjujesz request to bez znaczenia. To z xdebug czy PHPStorm nie ma niczego wspólnego.

Niestety XDEBUG w PHPStorm nie pokazuje $_POST jeśli jej nie nasłuchuje lub zainicjuje zawsze wyświetla $_SERVER.

Cytat(Tuminure @ 9.07.2015, 11:06:39 ) *
Spróbuj w request body POSTa wstawić dokładnie to samo, co wstawiłbyś w query stringu przy używaniu GET.

Czyli np.

Z tego co zrozumiałem xdebug tu chyba nie ma nic do tego, to po prostu konfiguracja phpstorma.

Niestety nie działają te polecenia sadsmiley02.gif
Tak dokładnie zrozumiałeś jak działa phpstorm ale wygląda że on nie widzi żadnego POST bo nie wiem jak to skonfigurować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.