Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mam małe pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wojteks
próbuje zrobić skrypt który będzie losował automatycznie jedną liczbę z wybranego przeze mnie przedziału cyfr co 24 godziny.
Narazie udało mi się napisać coś co wybiera (nie automatycznie) jedną liczbę z przedziału od 00 do 99 potrzebuje pomocy bo nie moge jakoś przebrnąć przez to:
nie wiem jak zrobić żeby wybrać przedział cyfr oraz jak to zautomatyzować.

Czy byłby ktoś tak uprzejmy żeby pomóc laikowi?
Jojo
Jeśli chodzi o przedział to poczytaj o funkcji rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
Jeśli zaś chodzi o losowanie co określony okres czasu to powiedz dokładnie co chcesz zrobić z tą liczbą. Zapisać? Wyświetlić? Ma być jedna dla wszystkich czy dla każdego osobna?
scanner
Primo: Następny taki nic nie mówiący tytuł wątku spowoduje jego zamknięcie i/lub usunięcie.
Secundo: NTF: Skrypty -> php Początkujacy.
wojteks
chodzi mi o to żeby co 24 godziny losowała sie liczba dla wszystkich taka sama.
mam cos takiego:
  1. <?php
  2. /**
  3.  * Return a random string
  4.  *
  5.  * @author  Aidan Lister <aidan@php.net>
  6.  * @version 2.0
  7.  * @param int  $length Length of the string you want generated
  8.  * @param string $seeds  The seeds you want the string to be generated from
  9.  */
  10. function str_rand($length = 2, $seeds = '0123456789')
  11. {
  12. $str = '';
  13. $seeds_count = strlen($seeds);
  14.  
  15. // Seed
  16. list($usec, $sec) = explode(' ', microtime());
  17. $seed = (float) $sec + ((float) $usec * 100000);
  18. mt_srand($seed);
  19.  
  20. // Generate
  21. for ($i = 0; $length > $i; $i++) {
  22. $str .= $seeds{mt_rand(0, $seeds_count - 1)};
  23. }
  24.  
  25. return $str;
  26. }
  27.  
  28. ?>

a do tego:

1. <pre>
  2. <?php
  3. require_once 'a.php';
  4.  
  5. // Simple
  6. echo str_rand();
  7. echo &#092;"n\";
  8.  
  9. // Longer
  10. echo str_rand(0);
  11. echo &#092;"n\";
  12.  
  13. // Really big number
  14. echo str_rand(0, '123456789');
  15. ?>
  16. </pre>
Jojo
Jeśli chcesz losować liczbę co 24 godziny to musisz ją gdzieś zapisać. Proponuję taki prosty kawałek kodu. (Pisane z palca, więc mogą być błędy.)
  1. <?php
  2.  
  3. //na początek ustawiamy przedział do jakiego wylosowana liczba może należeć
  4. $intMin = 0;
  5. $intMax = 100;
  6.  
  7. if( ( filemtime( 'liczba.txt' ) + 3600 * 24 ) <= time() )
  8. {
  9. $intRandom = mt_rand( $intMin, $intMax );
  10. $resFile = fopen( 'liczba.txt', 'w' );
  11. fwrite( $resFile, $intRandom );
  12. fclose( $resFile );
  13. }
  14.  
  15. ?>

Powyższe sprawdza czas modyfikacji pliku i jeśli plik był zapisywany więcej niż 24 godziny temu, to losuje nową liczbę i zapisuje ją w pliku. Oczywiście przed pierwszym wywołaniem powinieneś taki plik przygotować i wpisać do niego jakąś liczbę, albo wzbogacić podany przeze mnie kod o sprawdzenie czy plik istnieje i czy zawiera coś w środku.
wojteks
jak juz wcześniej wspomniałem jestem totalnym laikiem i to cud że mi się tamto udało zrobić. mam jeszcze kilka pytań.
gdzie mam wkleic ten twój fragment kodu?
co to jest to 'w' ?
  1. <?php
  2.  
  3. $resFile = fopen( 'liczba.txt', 'w' );
  4.  
  5. ?>

jak mam wpisać pierwszy raz tą liczbe do txt? czy wystarczy wpisać np. 1 i nadać atrybut 777?
dlaczego jak wpisałem inną wartość czasu zamiast 3600 * 24 wpisałem 60 * 2 i mi wypisało:

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /mnt/storage/users/c/h/w/chww/jojo.php on line 12

chociarz nic nie zmieniałem przy zamnięciu tagów.
no i to wszystkie pytania byłbym wdzięczny jakbyś na nie odpowiedział.

Za wszystko jestem bardzo wdzięczny.
oldek
Zrób sobie w bazie tabelkę z jednym wierszem i jednym polem, gdzie będzie zapisywana data. W razie potrzeby skorzystania zrób coś takiego (dla ułatwienia piszę w pseudokodzie):

if (dzisiaj<>zapamietana_w_bazie_data){
zapamietana_w_bazie_data =dzisiaj;
rob_cos_co_robi_sie_tylko_jeden_raz_dziennie;
} else {
- guitar.gif (czyli słodkie nieróbstwo)
}
Jojo
Cytat(wojteks @ 2004-12-23 12:06:51)
gdzie mam wkleic ten twój fragment kodu?

To już zależy od Twojego "widzimisie". Najlepiej umieść go tak żeby był wywoływany za każdym razem gdy ktoś wejdzie na stronę.

co to jest to 'w' ?

Jest to tryb w jakim otwierany jest plik. Po szczegóły zapraszam tutaj: fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

jak mam wpisać pierwszy raz tą liczbe do txt? czy wystarczy wpisać np. 1 i nadać atrybut 777?

Tak.

dlaczego jak wpisałem inną wartość  czasu zamiast 3600 * 24 wpisałem 60 * 2 i mi wypisało:

Warning: fclose(): supplied argument is not a valid stream resource in /mnt/storage/users/c/h/w/chww/jojo.php on line 12

chociarz nic nie zmieniałem przy zamnięciu tagów.
no i to wszystkie pytania byłbym wdzięczny jakbyś na nie odpowiedział.

Ten błąd nie zależy od czasu który wpiszesz. Wynika z mojej nieuwagi winksmiley.jpg Wszędzie używałem zmiennej $resFile a do funkji fclose podałem $resPlik. Zaraz to poprawie we wcześniejszym poście.
wojteks
ok bardzo ci dziękuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.