Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak zmienic kodowanie serwera mysql
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
richardoone
Jak zmienić ustawienia kodowania serwera mysql? W tej chwili mam takie:
http://zapodaj.net/b377726aca8cd.png.html
Potrzebuje zmienić tak aby nie było problemów z polskimi znakami w bazie danych.
Teraz taki problem mam. Próbowałem już wszystkiego i problem nie znika.
Czy te ustawienia które mam mogą być tego przyczyną?
richardoone
Przerabiałem już ten post 10 razy smile.gif
Wyczytałem, że żadne działania poza zmianami w serwerze mi nie pomogą.
  1. collation_connection utf8_general_ci
  2. collation_database latin1_swedish_ci
  3. collation_server latin1_swedish_ci

W jakim pliku na serwerze można zmienić te ustawienia?
Rozumiem,że collation_database musi być taki sam jak collation_serwer?
Przy instalacji Mysql przecież nie ma żadnych opcji wyboru tego kodowania.
mar1aczi
Kodowanie bazy, tabel ustawia się podczas ich tworzenia. "W locie" tak prosto chyba tego nie skonwertujesz.
richardoone
Znalazłem jeszcze jeden art który mówi:

Aby nasz serwer pracował w danym kodowaniu należy dodać dwa wpisy do pliku konfiguracyjnego, jedne z nich definiuje kodowanie a drugi porównanie. Wymaga to od nas dostępu do tegoż pliku co z reguły wiąże się z tym że musimy być właścicielami prywatnego serwera. Otwórz plik my.ini i w sekcji [mysqld] dodaj dwie linijki:

Kod: [Zaznacz]
character-set-server=utf8
collation-server=utf8_unicode_ci

Zapisz plik i zrestartuj serwer, jeśli wszystko wykonałeś poprawnie to serwer będzie pracował w podanym kodowaniu i porównaniu. Aby sprawdzić aktualne ustawienia kodowania wykonaj zapytanie (wartość dla serwera to character_set_server):

Przeczesałem wszystkie katalogi i nigdzie nie znalazłem takiego pliku ''my.ini''
Autor mówi żeby go wyedytować przy uruchomionym mysql, ale to chyba nie możliwe.

Temat do zamknięcia. Kilkakrotnie przeinstalowałem Mysql. Milion razy zmieniałem bazy danych. Mało brakowało do urazu psychicznego. W końcu jak to wszystko nie dawało rezultatu jeszcze raz ogladnełem wszystkie pliki i znalazłem kilka znaczników ''Utf8 encode'' Po usunięciu wszystko pracuje jak należy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.