Tworze (ucze się) wysiwyg z zapisem i odczytem do bazy danych.
Najpierw pokaże co mam zrobione a następnie jaki mam problem
1. Dodawanie plików (PHP-BazaDanych)
Tu mam wszytko zrobione
2. Na utworzonym pliku zapis do bazy- jest to zapis z iframe (na którym działają różne możliwości execCommand ) (AJAX,PHP-BD)
Funkcja w Ajaxie submit_zapis
$("#submit_zapis").click(function() { var iframe=document.getElementById("textbox"); var tekst=iframe.contentWindow.document.body.innerHTML; $("#loading").show(); //show loading $.ajax({ url: "baza.php", type: "POST", cache : false, data: "submit="+tekst, success: function(html) { }, complete: function(){ $("#loading").hide(); //hide loading here } }); $( document ).ajaxStart(function() { $( ".loading" ).show(); }); });
W baza.php jest po prostu UPDATE na tabele
3. Otworzenie plików (AJAX,PHP-BD)
Wyświetlenie plików z bazy:
Funkcja w Ajaxie submit_odczyt
$("#submit_odczyt").click(function() { $("#loading").show(); //show loading $.ajax({ url: "baza1.php", type: "POST", cache : false, data: "submit1=1", success: function(html) { document.getElementById("textbox").contentWindow.document.body.innerHTML=html; }, complete: function(){ $("#loading").hide(); //hide loading here } }); $( document ).ajaxStart(function() { $( ".loading" ).show(); }); }); } );
W baza1.php jest po prostu SELECT z tabele
Ucze się (JS,AJAX w sumie to i z PHP nie szaleje )tak jak wspomniałem a z Ajaxem to w ogóle pierwszy raz
Szukałem, tworzyłem to wszytko w pewnych krokach czyli pierw działałem na jednym pliku (na odczycie i zapisie z jednej komórki w bazie) i tu wszytko działa ładnie z Ajaxem. Problem pojawia się, gdy utworzyłem wiele plików i chce otworzyć inne pliki, generalnie funkcja z ajax działa tylko na 1 plik
<li class='plik' ><a href='#' id='submit_odczyt' >tytlu1</a></li> działa tylko na pierwszym <li>
<li class='plik' ><a href='#' id='submit_odczyt' >tytlu2</a></li>
...
I teraz moje główne pytanie jak zrobić, aby powiązać dany plik z funkcją w ajaxie a następnie jak powiązać ten plik w bazie danych (aby odczyt i zapis normalnie działał)? może w <li> dać value=id_pliku? tylko jak przekazać to do funkcji i bazy (czyli na baza.php na którym działa funkcja ajax) albo utworzuć wiele submitów?
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

może wie ktoś jak zrobić coś tekiego, aby zmienić kod:
$("#submit_odczyt").click(function() {
na coś w ten deseń
$("#submit_odczyt")or("#submit_odczyt1")or("#submit_odczyt2").click(function() {
głownie tak żęby na jednym buttonie (na jednym click funkction) wywoałać tą samą funkcje