Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zabezpieczenie skryptu kluczem oraz kreator , którym zapiszemy dane do bazy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
arlid
Witajcie. Czy jest możliwe zabezpieczenie skryptu kluczem licencyjnym na jakiś okres? Na pozór wydaje się to proste - wystarczy sprawdzać jakiś warunek 9klucz) i tyle, tylko gdzie taki klucz przechowywać itd. Spotkał się ktoś z Was z tym?

Druga sprawa to kwestia stworzenia kreatora "krok po kroku", który na koniec pokazywałby podsumowanie wprowadzonych danych i na tejże ostatniej stronie byłby dostępny przycisk "zapisz", który zapisywałby dane do bazy. Problem w tym, że dane z każdego kroku miałby być zapisane do oddzielnych tabel, lecz tak naprawdę w jakiś sposób mimo tego ze sobą sparowane. Coś na zasadzie przypisania dla konkretnej osoby konkretnego sprzętu. Jak to widzę:
Otwieram stronę i mam "krok" Podaje dane pracownika [ewentualny zapis do tabeli pracownicy (imię, nazwisko, stanowisko)] -> krok2: Podaj dane sprzętu (ewentualny zapis do tabeli sprzęt). Zapis dopiero po kliknięciu na "zapisz" na stronie podsumowania - można wracać wstecz. I teraz chciałbym uzyskać stronę, gdzie mam wylistowaną tabelę z przypisanymi sprzętami do konkretnych pracowników. Rozwiązanie wydaje się dla mnie banalne, bo wystarczyłoby przypisać dodatkowe pole ID_prac w tabeli sprzęt i tam podać id_pracownik z tabeli pracownicy (w ten sposób je powiązać) - tylko jak zrobić to z automatu w kreatorze? Nie mam pomysłu jak mogłoby to "zadziałać".
CuteOne
"Witajcie. Czy jest możliwe zabezpieczenie skryptu kluczem licencyjnym na jakiś okres? Na pozór wydaje się to proste - wystarczy sprawdzać jakiś warunek 9klucz) i tyle, tylko gdzie taki klucz przechowywać itd. Spotkał się ktoś z Was z tym?"
Zend Guard, IonCube

NickOver
Cytat(arlid @ 30.01.2015, 08:09:55 ) *
Druga sprawa to kwestia stworzenia kreatora "krok po kroku", który na koniec pokazywałby podsumowanie wprowadzonych danych i na tejże ostatniej stronie byłby dostępny przycisk "zapisz", który zapisywałby dane do bazy. Problem w tym, że dane z każdego kroku miałby być zapisane do oddzielnych tabel, lecz tak naprawdę w jakiś sposób mimo tego ze sobą sparowane. Coś na zasadzie przypisania dla konkretnej osoby konkretnego sprzętu. Jak to widzę:
Otwieram stronę i mam "krok" Podaje dane pracownika [ewentualny zapis do tabeli pracownicy (imię, nazwisko, stanowisko)] -> krok2: Podaj dane sprzętu (ewentualny zapis do tabeli sprzęt). Zapis dopiero po kliknięciu na "zapisz" na stronie podsumowania - można wracać wstecz. I teraz chciałbym uzyskać stronę, gdzie mam wylistowaną tabelę z przypisanymi sprzętami do konkretnych pracowników. Rozwiązanie wydaje się dla mnie banalne, bo wystarczyłoby przypisać dodatkowe pole ID_prac w tabeli sprzęt i tam podać id_pracownik z tabeli pracownicy (w ten sposób je powiązać) - tylko jak zrobić to z automatu w kreatorze? Nie mam pomysłu jak mogłoby to "zadziałać".

Jest na to parę sposobów.
"Kroki" dodawania możesz zrobić na parę sposobów:
- zapisujesz to co użytkownik wpisał w ciasteczku, a następnie (na ostatniej stronie) pobierasz to wszystko i leci request do bazy (ogólnie nie polecam, ciacho można skasować).
- Cały formularz jest na tej samej stronie a kliknięcie na "dalej" powoduje ukrycie jednego diva i pokazanie następnego.
- Wszystkie info wprowadzone przez usera są zapisywanie w sesji, a po ukończeniu wypełniania pehap wszystko pobiera i przetwarza.
- Tymczasowe rekordy z bazy danych. Jeśli użytkownik klika w formularz generujesz mu jakiś klucz z którym wszystko idzie do tymczasowej bazy, a po kliknięciu na "zapisz" pobierasz te informacji, kasujesz z tabelki i przetwarzasz (tego nie polecam. Generowanie zbędnych zapytań = zbędengo obciążenia + dodatkowe obciążenie jeśli user kliknął "wstecz").

Osobiście wybrał bym sposób 2. Najmniejsze obciążenie + przy cofaniu nie trzeba niczego przekazywać do widoku.

W kwesti przypisywania to Twój sposób myslenia jest jak najlepszy. Wszystkie pola związane z pracowanikami idą do bazy, nastepnie przypisujesz do zmiennej id wstawionego właśnie rekordu które to leci do tabelki ze sprzetem. Funkcję która da Ci id wstawionego rekordu znajdziesz w manualu.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, wal śmiało.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.