Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Instalacja MYSQL/PHP/APACHE w systemie windows 7
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KameleonW
Witam dopiero zaczynam przygodę z PHP - znam C oraz C++ więc o programowaniu trochę wiem.
Zacząłem czytać książkę PHP i MySQL- Tworzenie stron www... zacząłem od instalacji Apache, PHP i MySQL w systemie Windows <płyta mi nie działa, więc ściągnąłem wszystko z internetu> ... podczas instalacji natknąłem się na wiele problemów - już przy pierwszej instalacji MySQL nie chciał mi zainstalować tego jako usługi... ale uporałem się z tym więc zadowolony wpisałem: " net start mysql" wyskoczył jakiś tam error... nieważne... stąd moje pytnie:
czego potrzebuje (jakich programów) do nauki PHP i przebrnięcia tej książki - wymagane jest mysql? Jest jakiś inny poradnik jak zainstalować te ... nie chce wulgaryzować ale strasznie mnie zirytowała ta cała instalacja (instalować 3 rzeczy i zmieniać co chwile coś w Windowsie, pliki.ini, dll przenosic i takie tam rzeczy w konsoli... jakby nie można było zrobić jednego prostego programu, który robi to wszystko za użytkownika ). Nie wiem jak mam to wyrazić słowami.
com
jest taki program, słowo kluczowe WAMP wink.gif
KameleonW
O Boże.
A ja się męczę od kilku godzin facepalmxd.gif
Idę walczyć dalej - zakochany.gif

Udało się! smile.gif
viking
Naj lepsza opcja to postawić wirtualke linuksowa i tam kilka poleceń masz wszystko z głowy. Instalacja pakietów bardzo dużo uczy konfiguracji.
cisu
Cytat(viking @ 29.12.2014, 22:26:09 ) *
Naj lepsza opcja to postawić wirtualke linuksowa i tam kilka poleceń masz wszystko z głowy. Instalacja pakietów bardzo dużo uczy konfiguracji.

Najlepsza opcja jest zawsze zależna od potrzeb. Na te potrzeby instalacja linuksa, nauczenie się odpowiednich komend i zasad działania systemu dla początkującej osoby wcale nie jest najlepszą opcją.
mar1aczi
Cytat(KameleonW @ 29.12.2014, 16:13:32 ) *
... jakby nie można było zrobić jednego prostego programu, który robi to wszystko za użytkownika...

W taki to właśnie sposób odmóżdżają wszelkie instalatory exe w znanym systemie znanej firmy.
Jak przyjdzie z kolei już coś więcej skonfigurować, to taki "informatyk myszki" nie wie już jak, co i gdzie.
irmidjusz
Cytat(mar1aczi @ 31.12.2014, 14:16:22 ) *
Jak przyjdzie z kolei już coś więcej skonfigurować (...)

...to wygoogluje jak to zrobić, i zrobi. Nie dramatyzuj.

Nie ma nic gorszego, niż taki "programista", który potrafi zainstalować i skonfigurować oddzielnie apache, php i mysql, ale programować nie potrafi...
mar1aczi
Cytat(irmidjusz @ 31.12.2014, 21:57:17 )
...to wygoogluje jak to zrobić, i zrobi. Nie dramatyzuj.

Chodziło mi o podejście, coby wszystko samo się zrobiło smile.gif bez udziału/wiedzy użytkownika.

Cytat(irmidjusz @ 31.12.2014, 21:57:17 )
Nie ma nic gorszego, niż taki "programista", który potrafi zainstalować i skonfigurować oddzielnie apache, php i mysql, ale programować nie potrafi...

W pełni z tym się zgadzam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.