pomysł jest taki, gram sobie w jakąś gierkę i chciałbym zrobić sobie listę odległości pomiędzy bazą gdzie chcę wysłac defa, a całą resztą baz z których moge podesłac defa -) - pierdołki z iteracja, MySqlem tablicami i formularzami do wprowadzania danych, następnie ich wybieraniem sobie dam radę,
kwestia jest taka ze gra uzywa jakiegoś przelicznika odległości aby ustanowić czas niezbędny do pokonania tej odległości przez okreslony typ jednostki, chcę go znaleźć stosujac zmienną której szukam (czyli czas dotarcia do bazy okreslony przez serwer gry (wyświetlany), stąd zamiast wpisywac kolejne wartości, ułozyłem pętlę for, która ma mi przeryć zakres zmiennych, aż znajdzie poszukiwaną.
PHP nie trybi float w pętli for, jak to "obejść" ?
CODE
<?php
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
?>
<?php
//kordy na mapie
//obirekt 1
$x1=726;
$y1=486;
//obiekt 2 (po przekątnej)
$x2=727;
$y2=482;
$kaw=8*60; //czas w sekundach dla typu jednostki 8 min leci na odl 1 pole w górę, dół lewo, prawo.
//przelicza odl pomiedzy obiektami
odleglosc($x1,$y1,$x2,$y2).'to bez sensu'; //nie mogę dokleić do funkcji tekstu ???.. bo łaj? - nie wyświetla (potrafię sobie odpow, że funkcja zwraca, ale dlaczego nie moge juz w tym mom sobie "dokleić" komenta
$mabyc=28.500000001; //28min 50 sek wskazuje w przeliczniku w grze
//echo odleglosc().'<br>';
$oblicz=odleglosc($x1,$y1,$x2,$y2); //odległosć ale w jakich jednostkach, metr, kilometr?? - pixele ;-)
echo 'wartosc $oblicz z funkcji odległosc '.$oblicz.'<br>';
$oblicz=($oblicz*$kaw)/69.44100111; //tu jakiś ich dziwny przelicznik odległości na czas, nie chce wklepywać az ustale poprawny stąd pętla kt ma mi znaleźć 'dokładny' przelicznik
//echo 'odl '.$oblicz/$kaw;
for ($dzielna=69;$dzielna>=71.00000000;$dzielna+0.000001){
if ($mabyc !== 28.500000001){
}else { echo 'poprawna wartośc dzielnika to '.$dzielna.'<br>'; }
}
echo round($oblicz,19).'<br>';
echo '<br>';
function odleglosc ($x1,$y1,$x2,$y2) {
$d=sqrt( (($x2-$x1)*($x2-$x1))+(($y2-$y1)*($y2-$y1)) );
return sqrt( (($x2-$x1)*($x2-$x1))+(($y2-$y1)*($y2-$y1)) );
echo 'to wygrawerowało wew funkcji'.$d.'<br>'.'lala'; //tez dla mnie ciekawostka ze po return nie działa "nietoperek" (echo)
//return $d;
}
?>
header('Content-Type: text/html; charset=utf-8');
?>
<?php
//kordy na mapie
//obirekt 1
$x1=726;
$y1=486;
//obiekt 2 (po przekątnej)
$x2=727;
$y2=482;
$kaw=8*60; //czas w sekundach dla typu jednostki 8 min leci na odl 1 pole w górę, dół lewo, prawo.
//przelicza odl pomiedzy obiektami
odleglosc($x1,$y1,$x2,$y2).'to bez sensu'; //nie mogę dokleić do funkcji tekstu ???.. bo łaj? - nie wyświetla (potrafię sobie odpow, że funkcja zwraca, ale dlaczego nie moge juz w tym mom sobie "dokleić" komenta
$mabyc=28.500000001; //28min 50 sek wskazuje w przeliczniku w grze
//echo odleglosc().'<br>';
$oblicz=odleglosc($x1,$y1,$x2,$y2); //odległosć ale w jakich jednostkach, metr, kilometr?? - pixele ;-)
echo 'wartosc $oblicz z funkcji odległosc '.$oblicz.'<br>';
$oblicz=($oblicz*$kaw)/69.44100111; //tu jakiś ich dziwny przelicznik odległości na czas, nie chce wklepywać az ustale poprawny stąd pętla kt ma mi znaleźć 'dokładny' przelicznik
//echo 'odl '.$oblicz/$kaw;
for ($dzielna=69;$dzielna>=71.00000000;$dzielna+0.000001){
if ($mabyc !== 28.500000001){
}else { echo 'poprawna wartośc dzielnika to '.$dzielna.'<br>'; }
}
echo round($oblicz,19).'<br>';
echo '<br>';
function odleglosc ($x1,$y1,$x2,$y2) {
$d=sqrt( (($x2-$x1)*($x2-$x1))+(($y2-$y1)*($y2-$y1)) );
return sqrt( (($x2-$x1)*($x2-$x1))+(($y2-$y1)*($y2-$y1)) );
echo 'to wygrawerowało wew funkcji'.$d.'<br>'.'lala'; //tez dla mnie ciekawostka ze po return nie działa "nietoperek" (echo)
//return $d;
}
?>