bubx2k
17.11.2014, 23:21:12
Witam,
mam w zamiarach zaprogramować system rezerwacji biletów na spektakle. Nie zastanawiałem się jeszcze nad strukturą bazy, aczkolwiek mam małą zagwozdkę. Mianowicie, załóżmy, że na pewien spektakl jest dostępnych 100 biletów. Ludzie rezerwują rezerwują, aż w końcu dochodzimy do stanu 3 wolnych miejsc.
Teraz załóżmy, że mamy dwóch uczestników scenariusza - A oraz B.
A - rozpoczyna proces rezerwacji trzech biletów.
B - rozpoczyna proces rezerwacji trzech biletów.
A - jest już na etapie kiedy wystarczy kliknąć jeden przycisk aby potwierdzić rejestrację i dokonać płatności, lecz w między czasie B okazał się szybszy i zdąrzył już zapłacić za bilety - co w gruncie rzeczy wskazuje na stan biletów równy 0.
I teraz co? Zostajemy ze stanem biletów o wartości ujemnej.
Czy jest jakiś sposób aby zapobiec wyżej przedstawionemu?
Pomyślałem nad odejmowaniem już wcześniej ilości rezerwowanych biletów - przed zakończeniem procesu. Czy ma to sens?
Piotrroger
18.11.2014, 02:46:50
transakcje
batman
18.11.2014, 08:02:12
Na samej bazie nie rozwiążesz tego problemu. Możesz to zrobić w taki sposób:
- osoba A rozpoczyna proces rezerwacji biletów
- tworzysz nową sesję z czasem ważności, np. 15 minut
- jeśli w tym czasie osoba A nie sfinalizuje transakcji, usuwasz sesję, użytkownikowi A wyświetlasz komunikat o wygaśnięciu sesji
- bilety wracają do puli
W takim przypadku osoba B nie będzie w stanie kupić biletów tak długo, jak aktywna będzie sesja osoby A. Ale przynajmniej masz pewność, że nie wystąpi opisana przez Ciebie sytuacja.
aniolekx
18.11.2014, 10:07:48
aby wyjąć bilety z puli musisz:
za pomocą transakcji blokujesz tabele aby inna sesja jej nie mogla przeczytać
sprawdzasz czy są bilety,
update tabeli - ściągasz bilety do sesji
kończysz transakcje,
a później to co napisał batman, bilety są w sesji i albo zostają sprzedane albo wracają do puli
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.