Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przycisk kasowania rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nowy100
Jak zrobić poprawnie (jak się to robi) aby kasować wybrany rekord z bazy, zakładając, że jest wyświetlana tabela z kilkoma parametrami i na końcu przy każdym wierszu jest "usuń". czy powinno to się odwoływać do pliku w którym jest skrypt kasujący i przenoszący ponownie do strony wyświetlania czy może samym kodem mogę to kasować ?

wstawiłem w

// generujemy wpisy z bazy jako komórki tabeli
while($kolumna = mysql_fetch_array($wyswietlenie_wpisanych_inf))
{
echo "<tr>";
echo "<td>" . $kolumna['numerID'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Login'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Haslo'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Imie'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Nazwisko'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Email'] . "</td>";
echo "<td>" . $kolumna['Pakiet'] . "</td>";
echo "<td>" . "EDYTUJ" . "</td>";
echo "<td>" . "<input type=submit name=ID value=USUŃ>" . "</td>";
echo "</tr>";

}

$kasowanie = mysql_query("DELETE FROM `uzytkownicy` WHERE `id`=".$kolumna['numerID']);

to ma błędy ale pokazuje przykład, tylko czy mam kombinować na tej zasadzie czy po kliknięciu powinno się odwołać do pliku usun.php i do nigo przekazać id poprzez POST ?
Podobnie będzie z "edycja" itp. choć edycja to wczytanie nowej strony z parametrami usera.

Wiem, że to bardzo początkowe pytanie ale też i tak jest moja wiedza. Dziękuję za wskazówki.
borabora
Najwygodniejszy będzie ajax (bez przeładowania strony). Id leci do pliku php (w przykładzie jest to jquery-record-delete.php), który usuwa rekord. Następnie na stronie znika wiersz tabeli z tym rekordem
Demo
nowy100
dziękuję za tę odpowiedź, ale niestety będzie to dla mnie mount everest na tym etapie - ucze się php, znma html i css ale ajax jquery itp zupełnie nic.
poczytam o tym, zobacze demo i może użyję.

a jak jest bez tego w samym tylko php ?

teoretycznie uda sie z tym zrobić, ale raz, że chciałbym z samego php to zrobić bo się uczę a nie gotowego kodu to dwa, że tu tylko wklejam i w zasadzie nie tak chciałbym aby to wyglądało, czy może ktoś będzie mógł mi trochę podpowiedzieć? powinno się zrobić to w nowym pliku i on przeładuje i wróci do tej strony czy innej dowolnej czy jako kod na tej samej stronie ?
Zuras
Cytat(nowy100 @ 6.10.2014, 23:47:06 ) *
dziękuję za tę odpowiedź, ale niestety będzie to dla mnie mount everest na tym etapie - ucze się php, znma html i css ale ajax jquery itp zupełnie nic.
poczytam o tym, zobacze demo i może użyję.

a jak jest bez tego w samym tylko php ?

teoretycznie uda sie z tym zrobić, ale raz, że chciałbym z samego php to zrobić bo się uczę a nie gotowego kodu to dwa, że tu tylko wklejam i w zasadzie nie tak chciałbym aby to wyglądało, czy może ktoś będzie mógł mi trochę podpowiedzieć? powinno się zrobić to w nowym pliku i on przeładuje i wróci do tej strony czy innej dowolnej czy jako kod na tej samej stronie ?

Całość robisz w jednym pliku.
Musisz dodać na początku warunek sprawdzający czy został naciśnięty dany przycisk, jeśli został naciśnięty to usuwasz rekord.
nowy100
Dziękuję, o to mi chodziło, teraz wiem (mniej więcej) jak się do tego zabierać i będę kombinował.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.