Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ustawienie dynamicznego pola tekstowego na określoną ilość znaków
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sylwekb
Jak mogę ustawić aby wypełniający formularz dynamicznego pola tekstowego wpisał określoną ilość znaków nie mniej i nie więcej np 12.

maxlength="12" ogranicza ilość do 12 lecz maksymalnie.

Poniżej kod skryptu, który chciałbym w ten sposób zabezpieczyć. Czy można to zrobić bezpośrednio w php, a nie w javascripcie bo można go wyłączyć.
  1. <script src="js/addInput.js" language="Javascript" type="text/javascript"></script>
  2. <div id="dynamicInput">
  3. Numer seryjny urządzenia<b><font color="#FF0000">*</font></b> 1: <input type="text" name="myInputs[]" maxlength="12" > np 6544/2014-01
  4. </div>
  5. <input type="button" value="Dodaj kolejny numer seryjny urządzenia" onClick="addInput('dynamicInput');">
  6.  

kod pliku js/addInput.js

1. var counter = 1;
  2. var limit = 20;
  3. function addInput(divName){
  4. if (counter == limit) {
  5. alert("Można dodać tylko 20 numerów seryjnych urządzenia w jednym formularzu ");
  6. }
  7. else {
  8. var newdiv = document.createElement('div');
  9. newdiv.innerHTML = "Numer seryjny urządzenia<font color='#FF0000'>*</font> " + (counter + 1) + ": <input type='text' maxlength='12' name='myInputs[]'>";
  10. document.getElementById(divName).appendChild(newdiv);
  11. counter++;
  12. }
  13. }

Turson
JS - length()
PHP - strlen()
sylwekb
Zrobiłem inaczej, w html5 jest polecenie pattern

W pole, które chcę zabezpieczyć musi być wpisane 12 znaków, w tym 4 pierwsze to cyfry następnie / rok obecny 2014 następnie - i 2 cyfry.

1. pattern=".{12,}^[0-9]{4}/[2014]{4}-[0-9]{2}$"
Turson
Gorzej jak przeglądarka nie obługuje HTML5
Cytat
Poniżej kod skryptu, który chciałbym w ten sposób zabezpieczyć. Czy można to zrobić bezpośrednio w php, a nie w javascripcie bo można go wyłączyć.

Zabezpieczenie HTML nie wystarczy, bo kod można edytować i pattern wywalić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.