Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Otwarcie aplikacji na komputerze z podanym parametrem, plikiem.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tzm
Hej, jakiś czas temu sobie napisałem moduł do cmsa do zarządzania projektami które aktualnie prowadzę i zastanawia mnie jedna rzecz...
Mam listę projektów, po naciśnięciu której rozwija mi się lista, ostatnia modyfikacja, oraz osoba która to zaktualizowała. I zastanawia mnie czy chcąc podejrzeć sobie co dana osoba zmodyfikowała - rozważam napisanie tejże funkcji, czy jestem w stanie odwołać się jakimś wydarzeniem w JS/bądź czym innym do aplikacji na komputerze dajmy na to Aptany żeby podejrzeć plik?
Znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?
by_ikar
Javascript ze względów bezpieczeństwa nie bardzo zezwala na takie działania. Ale z tego co pamiętam activex (twór microsoftu pod IE) poprzez wscript.shell pozwalał na otwieranie programów. Są też jakieś pluginy do innych przeglądarek będące portami activex. Z pewnością jeżeli było by to potrzebne tylko dla ciebie, mógłbyś napisać wtyczkę do swojej przeglądarki która będzie takie działanie symulować. Z drugiej strony są jeszcze linki "magnet", które po kliknięciu otwierają jakiegoś klienta p2p (najczęściej). Szczerze mówiąc, to musisz poszukać, bo to jest trochę ciężki temat i dość mało poruszany. Ale tak, activex i wscript.shell + IE (ewentualnie inna przeglądarka która ma jakąś wtyczkę która symuluje activex) jest najprostszym sposobem IMO.
tzm
Względy bezpieczeństwa spadają tu na drugi plan gdyż CMS i tak jest wykorzystywany przeze mnie i dwie inne osoby współpracujące - chciałem sobie po prostu napisać swój mini system kontroli wersji i zastanawiam się co dalej z tym robić.
Czy próbować to rozwijać na właśnie aplikacje preinstalowane czy próbować tworzyć własne środowisko ala jsfiddle tak by można było programować z każdego miejsca i urządzenia bez konieczności instalowania środowiska i narzędzi do tego.

ActiveX jak czytam może i by się nadał do tego i faktycznie widzę że to bardzo rzadko poruszany temat ale jednak .. widzę w tym zastosowanie dla siebie, na pewno się temu przyjrzę jak wrócę z pracy.

Jeśli macie więcej sugestii, chętnie posłucham.

Pozdrawiam.
by_ikar
Widzisz, tutaj nie chodzi o kwestię bezpieczeństwa w sensie że można przełączyć to gdzieś w ustawieniach przeglądarki. To jest taka sama kwestia bezpieczeństwa jak dostęp do zawartości ramek z innej domeny/portu/protokołu. Nie można i już. Dlatego też activex doczekał się tylu expolitów, bo to faktycznie było wybitną głupotą na coś takiego pozwolić. Dlatego próba napisania swojej własnej wtyczki która coś takiego by obsługiwała jest najbardziej rozsądne, zwłaszcza że to ma być tylko dla ciebie, czy tam konkretnych osób.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.