Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dodawanie miniatury zdjęcia do artykułu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alberthus
Witam

Jak w najprostszy sposób można dodać miniaturę zdjęcia do wpisu lub artykułu. Mam blog napisany w php i chcę do każdego wpisu dodać miniaturkę zdjęcia(nie koniecznie pobierane z tabeli sql).

Jak można to zrobić?

P.S Używam frameworka CodeIgniter jednak dodawnia tych miniatur nie musi być zrobione w tym frameworku.
Kshyhoo
Wrzucasz grafiki do katalogu a w bazie trzymasz adres.
modern-web
Albo prościej, miniaturki zapewne trzymasz w jednym katalogu, nadaj im odpowiednią unikatową nazwę (data i czas dodania mogą pełnić taką rolę) a w bazie trzymaj jedynie nazwę, uprości to migrację do innego katalogu - tak na przyszłość. Zawsze mniej danych do pobrania smile.gif
alberthus
Tylko że te wpisy to ja wyświetlam pętlą for i jak próbuje wyświetlić jedną mianturkę to tą samą mi wyświetla we wszystkich wpisach.

Jak powinien wyglądać kod do wyświetlania?
17misiek09
wyswietlasz kilka wpisow na stronie i przy kazdym chcesz miec jego miniature?
proste - pobierasz adres razem ze zmiennymi i w petli ta zmienna wywolujesz tak jak pobierasz inne dane artykulu
Kshyhoo
No ale masz jakieś ID wpisu, do którego możesz to przywiązać.
alberthus
Tak, do każdego wpisu chcę mianaturkę.

Na nazie nie mam tych minaturek w tabeli sql tylko w folderze.

Kod wyświetlających mi treści wygląda tak:

1. for($i=0;$i<count($wpisy);$i++)
  2. {
  3. echo '<h2 class="naglowek_artykulu">'.anchor('wpis/zobacz/'.$wpisy[$i]['wpis_id'],$wpisy[$i]['wpis_tytul']).'</h2>';
  4. echo '<p class="data_publikacji">Data publikacji: '.$wpisy[$i]['wpis_data'].'</p>';
  5. echo '<p class="wpis">'.$wpisy[$i]['wpis_tresc'].'</p>';
  6. echo '<p class="czytaj_dalej">'.anchor('wpis/zobacz/'.$wpisy[$i]['wpis_id'].'</p>';
  7. }
  8.  

I teraz jak to z ID połączyć?
modern-web
  1. $wpisy[$i]['id']
zapewne zwróci Ci id wpisu ale nie wiem jak to wszystko u Ciebie wygląda i jaką masz strukturę bazy.
A obrazek chyba potrafisz wyświetlić.. to wystarczy, że w odpowiednie miejsce w ścieżce podasz właśnie takie id.
com
po pierwsze foreach nie jakiś for.. po drugie jak Ty odpytujesz te bazę, przecież do każdego wpisujesz wrzucisz w pole z url inny to nie zwróci ci takiego samego wink.gif
alberthus
Cytat(com @ 16.01.2014, 20:16:57 ) *
po pierwsze foreach nie jakiś for.. po drugie jak Ty odpytujesz te bazę, przecież do każdego wpisujesz wrzucisz w pole z url inny to nie zwróci ci takiego samego wink.gif

Niestety nie wiem o czym kolega mówi smile.gif

Jak to najprościej zrobić bez używania bazy. Z folderu jak je wyświetlać.
Kshyhoo
Cytat(alberthus @ 16.01.2014, 20:37:38 ) *
Jak to najprościej zrobić bez używania bazy. Z folderu jak je wyświetlać.

Można użyć w nazwie ID wpisu, ale to lipa.
modern-web
com ma na myśli, że wyniki "przelecisz" za pomocą pętli foreach, a nie forem.
A co do drugiej części - facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif facepalmxd.gif

http://www.kurshtml.edu.pl/html/a,html.html

w href po prostu dajesz ścieżkę do katalogu, np: images/mini/{tutaj_id}.png
w miejsce {tutaj_id} wstawisz w php odpowiedni id, który otrzymasz z bazy wraz z nagłówkami, treścią, datą, godziną... wpisu.

edit - nie zauważyłem "bez bazy" smile.gif sory
com
@up chyba nie znacznik a tylko img jak już biggrin.gif no dodaj do bazy pole gdzie będziesz trzymał url do obrazka, a je przecież pobierasz z folderu..
modern-web
facepalmxd.gif z przypału nie ten kliknąłem haha.gif baaasmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.