Można to fajnie zrobic za pomocą MySQL.
Na początku trzeba stworzyć tabelę w MySQL, w której chcesz przechowywać dane. Tabela ta musi mieć pole z jakiś charakterystycznym skrótem np.: 'pl' dla stron polskich lub 'uk' dla angielskich itp. Następnie stwórz w skrypcie zmienną, której będziesz przypisywał daną wartość np.: 'pl' (te wartości, które będziesz przypisywał do tej zmiennej muszą się pokrywać z wartościami wpisanymi w jednym z pól w tabeli MySQL o której wcześniej wspomniałem). Następnie musisz zrobić jakoś, żeby tej zmiennej przypisywała się ta wartość (np. przez klikięcie na odpowiedni link, albo sprawdzając, jakieś charakterystyczne elementy adresu bieżącej strony... - decyzja należy do Ciebie). Teraz kiedy będziesz chciał wczytać np. polską zawartość to poprostu odczytujesz dane z bazy MySQL używając takiego zapytania:
SELECT * FROM dane WHERE lang = 'pl'
oczywiście w miejsce wartości dla 'lang' wstaw Twoją zmienną - zawartośc wybierze się w zależności od jej wartości...
Wiem, że sposób może trochę kombinowany, ale działa nieźle - no i nie musisz posiadać zbyt dużych umiejętności programowania. Tylko gorzej jak nie masz dostępu do MySQL...
Mimo to, mam nadzieję, że coś Ci to pomoże (lub choć nakieruje na jakieś fajne rozwiązanie)

pozdrowienia