Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana jezyak
Forum PHP.pl > Forum > PHP
krzyzak_p
robie stronke, i bedzie mi potrzebne korzystanie z kilku jezykow.. jak zrobic, aby php po kliknieciu na ikonke zmienialo jezyk, i wszytskei storny buyly potem w tym jezyku.. chcialbym tu wykorzystac cos takiego jak w forum phpbb z folderm language...
SongoQ
Tworzysz tablice w ktorej umieszczasz zmienne w ktorych sa napisy. Kazdy plik to inny jezyk. Defaultowo rozpoznajesz jezyk i wybierasz odpowiedni plik, lub zapisujesz w cookie lub w sesji.

Jak generujesz HTML to uzywasz tablicy w ktorej sa napisy.
mike
Możesz też zainteresować się SMARTY'm i jego plikami konfiguracyjnymi. Osiągniesz identyczny efekt jak w przypadku tablic.
krzyzak_p
eee a jak wybrac ten plik defaultowy?? jak zapisac tro w sesji lub ciastkach?? ja jestem troche ciemny z php... wiec bede wdzieczny za pomoc:D:D
mike
To skoro jesteś troche ciemny z php, jak sam powiedziałeś to dlaczego bierzesz się za coś czego nie jesteś w stanie udźwignąć?
Po pierwsze poczytaj o ciasteczkach, o sesji i o innych pierdołach a dopiero potem spróbuj to wykorzystać.
Jak będziesz miał konkretne pytania to na pewno dostaniesz konkretne odpowiedzi.
Nikt ci nie powie jak napisać wielojęzykową stroną jak ty nie wiesz co to ciacho.
qba.p
Można to fajnie zrobic za pomocą MySQL.
Na początku trzeba stworzyć tabelę w MySQL, w której chcesz przechowywać dane. Tabela ta musi mieć pole z jakiś charakterystycznym skrótem np.: 'pl' dla stron polskich lub 'uk' dla angielskich itp. Następnie stwórz w skrypcie zmienną, której będziesz przypisywał daną wartość np.: 'pl' (te wartości, które będziesz przypisywał do tej zmiennej muszą się pokrywać z wartościami wpisanymi w jednym z pól w tabeli MySQL o której wcześniej wspomniałem). Następnie musisz zrobić jakoś, żeby tej zmiennej przypisywała się ta wartość (np. przez klikięcie na odpowiedni link, albo sprawdzając, jakieś charakterystyczne elementy adresu bieżącej strony... - decyzja należy do Ciebie). Teraz kiedy będziesz chciał wczytać np. polską zawartość to poprostu odczytujesz dane z bazy MySQL używając takiego zapytania:
  1. SELECT * FROM dane WHERE lang = 'pl'

oczywiście w miejsce wartości dla 'lang' wstaw Twoją zmienną - zawartośc wybierze się w zależności od jej wartości...

Wiem, że sposób może trochę kombinowany, ale działa nieźle - no i nie musisz posiadać zbyt dużych umiejętności programowania. Tylko gorzej jak nie masz dostępu do MySQL...

Mimo to, mam nadzieję, że coś Ci to pomoże (lub choć nakieruje na jakieś fajne rozwiązanie)

smile.gif pozdrowienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.