Postaram się opisać krok po kroku, ale zaczne od artykułu który może być pomocny, co prawda dotyczy on PHPStorm 2.0, ale opisuje kiedy używać remote debug itp.
Configuring PHP debugging in PhpStorm 2.0PHPStorm umożliwia debugowanie wielu rzeczy i to miałem na myśli pisząc o wybraniu odpowiedniej opcji do debugowania. Można debugować całą aplikację, pojedyńczy skrypt, PHPUnit, skrypty JS, itd. Od razu przyznam się że nie sprawdzałem wszystkich tych opcji, bo nie miałem jeszcze potrzeby.
Artykuł wyżej opisuje 3 możliwości debugowania, wtedy tylko tyle było, teraz jest więcej, ale chyba te 3 sposoby są najcześniej wykorzystywane
1. Listener (uniwersalny)
2. Remote Debug (dla każdego projektu trzeba robić nową konfigurację)
3. Web Application Debug (dla każdego projektu trzeba robić nową konfigurację)
Ja opiszę tutaj pierwszą możliwość
Na początku trzeba zainstalować xDebug, to pominę bo myślę że jest 'oczywistą oczywistością'
Następnie w pliku php.ini:
[xDebug]
zend_extension = ""// Ścieżka do pliku .dll
xdebug.profiler_append = 0
#Ustawienia profilera
xdebug.profiler_enable_trigger = 1
xdebug.profiler_output_dir = "" // Ścieżka gdzie mają być gromadzone pliki
xdebug.profiler_output_name = "cachegrind.out.%t-%s"
xdebug.remote_host=localhost
xdebug.remote_port=9000
xdebug.idekey=PHPSTORM // Bardzo ważny jest tutaj ten klucz
xdebug.remote_mode=req
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_enable=1
Następny krok to
bookmarklets. Z oficjalnej strony(
http://www.jetbrains.com/phpstorm/marklets/index.html) możemy wygenerować funkcje, które umożliwią nam start debugera, istnieją też dodatki z tego co wiem na Chrome i Firefox. Nie ważne z czego skorzystamy, najważniejsze jest żeby IDE Key był
identyczny z tym z pliku .ini
Teraz
File ->
Settings ->
PHP ->
Server i wypełniamy name, host i upewniamy się że zaznaczony jest nasz Debuger z rozwijanej listy.
Kolejny etap to włączenie nasłuchiwania, ikona przypominająca telefon, obok ikony 'Debug'.
Robimy breakpointa.
Przechodzimy do przeglądarki, włączamy nasz plugin, który generuje IDE Key, odświeżamy stronę iii... powiniśmy zostać automatycznie przeniesieni do aplikacji PHPStorm, który pokaże okienko do debugowania.
Ważna rzecz: Używając Listenera nie ma potrzeby dawać Edit Configuration i wybierać opcji debugowania, więc nie myśl że dodatkowo trzeba jeszcze coś wypełniać. To co wyżej napisałem powinno umożliwić debugowanie aplikacji.
Może jeszcze to się przydać:
Zero-configuration Web Application Debugging with Xdebug and PhpStorm