mar173
29.10.2013, 22:31:14
Ukończyłem technikum elektryczno-elektroniczne w Szczecinie i miałem cały rok programowanie www (PHP, Javascript, MySql, CSS, i. in.) Podstawą to było PHP, korzystaliśmy z książki i ćwiczeń Gajdy. Bardzo lubiłem ten przedmiot, miałem 5 i chciałbym coś zrobić w tym kierunku żeby stanąć na nogi i mieć już ukierunkowane życie - mam 21,5 lat, więc chyba jeszcze nie jest za późno ? Aktualnie jestem na studiach informatycznych ZUT w Szczecinie w trybie dziennym, ale czuje że to jednak nie to i chciałbym się przenieść na zaoczne, ale najpierw musiałbym znaleźć pracę najlepiej w zawodzie. Pewnie od razu nie znajdę pracy jako programista, ale np. serwisant sprzętu, helpdesk, i. in.
Chcę na naukę poświęcić każdą wolną chwilę. Potrzebuję pomocy w doborze literatury, nie wiem czy zabrać się już na bardziej zaawansowaną - dotychczasowo posiadam wiedzę jedynie z technikum i mam całą serię książek technik informatyk Wyd. helion, ale jest tylko pascal, c, c++.
Jak zaczęliście pracować jako programiści PHP bez doświadczenia to mieliście ukończone studia? Byliście już zaawansowani w tym co robicie ? Czy praktykę zdobywaliście u siebie w domu ? Interesują mnie takie szczegóły i bardzo chciałbym się dowiedzieć jak inni zaczęli, bo pewnie nie każdy był po studiach.
Po pierwsze studia to tylko papierek, możesz mieć nie wiadomo jakie dyplomy ale jak nie przekładasz tego na praktykę, to zwykły samouk potrafi dokonać więcej od Ciebie, podstawą dobrego programista jest to że cały czas się rozwija, bierze udział w Eventach np. takich jak ostatnio PHPCon, a także zdobywa wiedzę nie tylko książkowa, bo ta w przeważającej części opiera się na wydawnictwie helion, które wprawdzie przekłada na nasz ojczysty język naprawdę dobre pozycje, ale są one tylko dobre w wersji oryginalnej, a w naszej dają dużo do życzenia, ale to nie o tym chciałem mówić, prawda jest taka że liczy się praktyka, jeśli jej nie masz to nie znajdziesz pracy która spełni Twoje oczekiwania, bo z Twoją obecną wiedzą co najwyżej przy dobrych wiatrach Junior Developera gdzieś załapiesz. Jeśli chodzi o php skoro pieszemu tutaj o nim to nasza biblia to manual
http://php.net, link na wszelki wypadek

poza tym czytaj blogi, interesuj się tym co się w świecie php dzieje, twórz a wtedy na pewno każde drzwi stoją przed Tobą otworem
aniolekx
30.10.2013, 09:14:46
zrób wszystko aby odrazy pracować przy programowaniu, nawet jeżeli przez okres próbny miałbyś to robić za darmo, później sobie to odbijesz. Nie marnuj czasu na pierdoły.
mar173
30.10.2013, 11:06:52
A więc dowiedziałem się, że znając podstawy programowania nauka dowolnego języka zajmuje maksymalnie dwa tygodnie. Programiści PHP rzadko zarabiają powyżej 3 tys. zł, natomiast programiści Java 2-3 razy tyle. Oczywiście nie będę się ograniczał tylko do jednego języka, ale w jakimś wybranym trzeba być fachowcem, bo inaczej zostanę "fachowcem".
Od tego powinienem w ogóle zacząć. Jaką literaturę polecacie, która by mnie wprowadziła w świat programowania ?
http://helion.pl/kategorie/programowanie/t...i-programowania ?
SmokAnalog
30.10.2013, 11:16:10
Cytat(mar173 @ 30.10.2013, 11:06:52 )

A więc dowiedziałem się, że znając podstawy programowania nauka dowolnego języka zajmuje maksymalnie dwa tygodnie.
Bzdura.
Cytat(mar173 @ 30.10.2013, 11:06:52 )

Programiści PHP rzadko zarabiają powyżej 3 tys. zł, natomiast programiści Java 2-3 razy tyle.
Bzdura, ale rzeczywiście programiści Javy zarabiają (zwykle) więcej.
Ja zacząłem się uczyć sam bardzo wcześnie, wiele lat przed studiami. Na studiach (i trochę w liceum) miałem PHP, MySQL itd. Krew mnie zalewała jakie bzdury wykładowca sprzedawał, totalnie nie potrafił dobrze programować w tym języku, no ale nauczał go (norma). Nie przepadał za mną, bo co chwilę musiałem go poprawiać.
Ja jestem zdania, że programistą może zostać każdy, ale dobrym programistą trzeba się urodzić. Nie nauczysz się logicznego myślenia czy wyczucia przy transformacji wymagań w języku mówionym na elastyczny, rozszerzalny i po prostu przemyślany kod. Stąd tak wielu tzw. "klepaczy kodu", których szczytem możliwości jest pisanie "działającego" kodu. Programowanie to sztuka, dla mnie programista to taki niematerialny architekt

Mam nadzieję, że masz takie zdolności
jackraymund
30.10.2013, 11:17:50
Pracować na pełen etat nie, ale zlecenia od groma(więc składa mi się to w etat, a przerwy są bardzo krótkie(nie więcej niż tydzień))
Ja nie mam nawet technikum skończonego, w gimnazjum już wykonywałem zlecenia.
Niestety bez papierków praco godzine liczę troszke nisko, lecz zazwyczaj cenie się jak standardowy programista.
Osobiście jestem samoukiem, wiedzę zdobywałem na rozwiązywaniu problemów użytkowników na forum(dużo zagadnień, standardowych problemów itd.)
Wracając do szkoły, to jestem takiego samego przekonania jak użytkownik com, praktyka i praktyka.
Im więcej piszesz tym więcej przyswajasz wiedzy, zapamiętujesz nazwy funkcji, kolejność flag, pojawiają się ciekawe problemy nad którymi czasami możesz kilka dni posiedzieć, przez ten czas przeglądasz dużo referencji, i sporo ciekawych rzeczy się wtedy znajduje.
I odniosę się do tego co kolega wyżej napisał. Znam kilku ludzi co po roku, mieli taką wiedze, że szkoda słów. A znam ludzi którzy piszą 4 lata, a mają problem z dobraniem flag 0.o albo potrafią dużo, lecz kod jest tak nieuniwersalny że lekkie poprawki wiążą się z przepisywaniem na nowo większości. Dlatego życzę ci tego samego co SmokAnalog.
mar173
30.10.2013, 11:37:40
Dzięki!
Pytałem doktorów, profesorów języków programowania. Da to może trochę światła dla początkujących, choć zdaje sobie sprawę że nie wszyscy ludzie nauki(nauczyciele akademiccy) orientują się na rynku pracy. Wasze rady też są cenne. A oto odpowiedzi:
I.
Witam,
moim zdaniem zdecydowanie Java lub .Net.
PHP jest popularne, ale developerzy programujący w PHP zarabiają zdecydowanie gorzej.
Można też pójść w stronę aplikacji mobilnych tzn. nauczyć się programowania aplikacji
działających na Androdzie i/lub IOS.
Pozdrawiam,
…
II.
Dzień dobry,
żeby nie mieć problemu z zatrudnieniem trzeba być przede wszystkim
elastycznym i mieć w miarę szeroką wiedzę. W związku z tym jeden język na
pewno nie wystarczy.
Wszystko zależy od tego, w jaką stronę chce Pan pójść - czy bardziej webowo,
mobilnie, desktopowo, czy jeszcze jakoś inaczej - bo to w pewien sposób
wyznacza języki i technologie.
Jeżeli webowo, to na pewno PHP nie zaszkodzi, ale można jeszcze pomyśleć o
ASP.NET Microsoftu (i wtedy chyba najlepiej C#) czy technologiach
powiązanych z Javą. Poza tym trzeba znać HTML, CSS i JavaScript. Można też
pójść w inną stronę i zainteresować się np. Ruby.
Jeżeli mobilnie, to kluczowy jest wybór platformy (platform), dlatego że w
każdej jest stosowany inny język. To dosyć trudna droga, bo żeby być dobrym
i elastycznym, trzeba by znać co najmniej dwie platformy.
Jeżeli bardziej desktopowo, to C++, Java, C# - do wyboru, do koloru. Tu
również można pójść w stronę Ruby albo Pythona.
Jak Pan widzi, możliwości jest cała masa. Sądzę, że pierwszym, co trzeba
postanowić, to kierunek zainteresowań, ponieważ trudno być (dobrze
opłacanym) specjalistą "od wszystkiego".
Proponuję zabrać się za jakiś język - na początek PHP jest w porządku - i
przekonać się, czy to jest to, co się Panu podoba. Dalej już pójdzie samo...
Życzę powodzenia,
…
III.
JAVA
C++
Pearl
pozdrowienia,
…
IV.
Ale czy programowanie webowe nauczyło Pana zasad programowania w ogóle?
Czy zna Pan algorytmy? Czy zna Pan struktury danych? To jest lingua
latina programistów... Język programowania to dalsza sprawa.
Bazy danych - tak, w zespole programistów to osobne zadanie, ale jeśli
robi się coś w pojedynkę - trzeba ich się też nauczyć.
Pozdrawiam
…
V.
hey,
PHP, java i C# - to główne obecnie technologie.
Jeżeli chodzi o samodzielną naukę to proponuję szukać wśród znajomych informatyków lub kogoś, kto się tym zajmuje.
Lepiej robić małe, ale normalne aplikacje czy serwisy webowe dla użytkowników, niż przykłady z książek, których nikt nie użyje.
Ja sam dobrze znam javę, ale php bardzo lubię :-)
Powodzenia
Pozdrawiam,
…
VI.
to zależy co się chce robic i na jakim poziomie człowiek chce się zatrzymać. PHP to programista stron webowych: zarobki są dosyc szybko na poziomie 2,5 - 3 K PLN ale juz nie rosna.
Dobra programista Java wyciąga 2 - 3 razy tyle
Pozdrawiam
VII.
Trudne pytanie Pan zadaje, bo język który jest popularny dzisiaj, jutro może przejść w zapomnienie.
Jeżeli chce Pan się zajmować budową serwisów internetowych, to myślę, że PHP, które jest obecnie bardzo popularne jest dość dobrym rozwiązaniem. Poza tym można zainteresować się Javą, zwłaszcza w wersji na urządzenia mobilne (system Android) oraz C++, który jest językiem uniwersalnym i ciągle jest zapotrzebowanie na programistów.
Pozdrawiam,
VIII.
Dzień dobry,
Jeśli miałbym coś doradzać, to skupianie się na wybranym języku jest niewłaściwe.
Proszę starać się nauczyć w trakcie studiów JAK NAJWIĘCEJ - wiele języków, środowisk,
narzędzi ...itp. W tej chwili nie wiadomo, co Pan będzie w życiu robił, w jakiej
firmie, w jakich projektach będzie Pan uczestniczył. Należy w trakcie studiów starać się posiąść jak największą
wiedzę, by być konkurencyjnym w stosunku do innych kandydatów/pracowników.
Kluczem do sukcesu - również na studiach - jest CIĘŻKA PRACA.
Pozdrowienia, …
IX.
Witam,
Bazy danych bezwzględnie.
Niech Pan zacznie od PHP skoro ma Pan już podstawy i niech Pan gdzie idzie na praktyki, choćby darmowe, by jak najszybciej nabrać doświadczenia. Zwykle uczy Pan sie tego co potrzebuje pracodawca, nie ma czegoś takiego jak "uniwersalny" katalog języków, które są konieczne. Wszystko zależy od tego co Pan chce stworzyć, strony WWW pisze się inaczej (choć można i w C++), aplikacje mobilne inaczej, itd.
Pozdrawiam
…
X.
Podstawy programowania to trochę więcej: składnia, semantyka, metody translacji, automaty skończone i lingwistyka matematyczna. Algebry procesów. Oczywiście, konstruktory I destruktory (czyli model obiektowy) też.
…
XI.
Ja: Oczywiście, że są takie osoby, ale chcę poznać rady jak największej liczby osób. Każdy widzi świat inaczej. Jedna osoba polecała mi studiowanie, inna samouctwo, kolejna taki język programowanie, a inna taki. Chcę mieć możliwość wyboru, śledzę też oferty pracy w swoim regionie - jakich ofert jest najwięcej, co jest wymagane itd.
Dr: Rozumiem, ale wie Pan co, po prostu proszę zacząć pracować jak najszybciej w zawodzie, wszystko Panu zacznie się rozjaśniać.
Pozdrawiam
…
XII.
Witam,
PHP5 z dobrą znajomością CSS i dodatkami w stylu Ajax to świetny fach w ręku. Naprawdę warto.
Jeżeli chodzi o inne języki to w zasadzie warto znać Javę na naprawdę dobrym poziomie. Zarobki też są bardzo dobre i ofert wiele (nawet w Rzeszowie, praca zdalna! w domu).
Co do pozostałych języków. Jak Pan będzie znal doskonale język obiektowy Java to przerzucenie się na np C# nie będzie stanowiło żadnego problemu...
Pozdrawiam,
...
"Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem"
XIII.
Proponuję język C, uczy logicznego myślenia w kategoriach programowania. Mając dobre podstawy można się szybko nauczyć każdego wyspecjalizowanego języka.
XIV.
Podstawą zawsze jest algorytmizacja, czyli opracowanie metod przetwarzania danych, z ewentualnym uwzględnieniem docelowego języka programowania. Dobry programista potrafi bardzo szybko opanować inny język programowania, chociażby poprzez "tłumaczenie" jak zapisać instrukcje w innym języku programowania.
Programowania warto uczyć się pod "jakąś " kontrolą, by oprócz błędów kompilacji, była zwracana uwaga na metodologię rozwiązania problemu informatycznego. Nie może być takiej sytuacji, że uczący się nie kończy projektu bo są jakieś błędy (na uczelni są konsultacje lub wskazówki od kolegów)
Baz danych zawsze warto się nauczyć ( a nawet potrzeba).
Książka Wirtha należy do klasyki informatyki. Warto ją przestudiować, chociaż nie zawiera problemów internetowych.
Warto przejrzeć zasoby Helionu, PWN,... i wybrać coś odpowiedniego do potrzeb - można próbować poszukać w zasobach bibliotecznych
XV.
Prosze Pana praktycznie we wszystkich lub wiekszosci powaznych portali bedzie Pan miec doczynienia
z bazami czy to MySQL (jedne z popularniejszych)czy typu oraclowego do duzych systemow jak np ERP
Jezyki ktore Pan wymienil jak najbardziej choc C# to raczej tylko na platforme .NET
a PHP, Java, JavaScript, i inne narzedzia jak np CSS, JQuery, AJAX stosuje sie llacznie - tego
jest oczywiscie wiecej - wymienilem tak na szybko to co najpopularniejsze.
Coraz wieksze znaczenie zyskuje tez jezyk skryptowy Ruby
Oczywiscie do tego przydalo by sie jakies srodowisko do tworzenia aplikacji (np. Framework Rails
lub Framework Zend, NetBeans IDE lub jakies inne srodowisko)
Trzeba by sie tez zaznajomioc z wzorcem projektowym MVC (Model-View-Controller)
pozdrawiam
aniolekx
1.11.2013, 08:31:21
Niepotrzebnie się rozdrabniasz, najszybciej się wstrzelisz w php bo jest największe zapotrzebowanie na rynku, później, jak już nabierzesz praktyki to zdecydujesz czy chcesz przy tym zostać..
Ja wiązałem przyszłość z Pythonem, jednak rzeczywistość pokazuje że o wiele łatwiej jest się gdzieś zaczepić na początek znając PHP. Moim zdaniem pracodawcy, zwłaszcza ci mali, lokalni, nie zaryzykują przejścia na nowe technologie, jeśli wiedzą że w przypadku zwolnienia się jedynego pracownika w firmie który to ogarnia trudniej będzie im znaleźć kogoś na jego miejsce. Programistów PHP jest dużo, nowi cały czas napływają więc łatwiej jest o ciągłość w utrzymaniu projektów.
lirycznie
4.11.2013, 16:31:16
Ja chciałbym podziekowac wszytskim, ktorzy dzielą się swoją widza na temat PHP. jest to bardzo wazne i czuję sie bardzo dobrze na tym forum, nikt nie wyszydza i nie wytyka palcami za brak podstaw
Lion, ale takiego Pythonowca bardzo ciężko znaleźć. Sami szukamy teraz paru i jest problem. A pensja naprawde zadowalajaca nawet jak na Niemcy :x Jak masz cheć i czas to polecam jednak Pythona się uczyć. Mniej konkurencji, łatwiej znaleźć fajną prace i możesz wybierać w ofertach potem.
olszam
16.11.2013, 13:43:44
Lepiej się nie zastanawiać pod kątem zarobku tylko to co cię kręci, bo po jaką cholerę robić aplikacje pod desktopa skoro ktoś chce robić aplikacje webowe, a w webie to teraz prawie wszystko można zrobić

.