witam, zalozylem tutaj to konto bo mam glupi problem, ktorego nie moge rozwiazac

Niestety nie mam przy sobie prawdziwego kodu, ktory mi sluzy, ten tu jedynie napisalem na potrzeby tego forum, gdyz sprawa jest nie cierpiaca zwloki

Chodzi o to, ze chcialbym napisac raio w przegladarce z wykorzystaniem jquery mobile. Suwakiem chcialbym zmieniac dzwiek ( za pomoca ajaxa beda robil to w tle). Problem jest tylko, ze nie moge do tego suwaka "siegnac". Na drugim laptopie, mialem juz taki etap kodu, ze jak zmienialem wartosc w okienku przy suwaku recznie, to moglem wywolywac zdarzenie, ale neistety nie moglem wywolywac zdarzenia, gdy tylko przesuwalem suwak. Ma ktos moze jakas idee, jak w jquery mobile mozna dosiegnac suwaka ? Przegladalem dokumentacje, ale szczerze powiedziaewszy, nie rozumiem, wszystkich opisow tam zawartych, moze dlatego, ze moj angielski jest slaby. Mam nadzieje, ze ktos rozwiazal taki problem.
moj kod:
<!DOCTYPE html>
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1"> <link rel="stylesheet" href="//code.jquery.com/mobile/1.0/jquery.mobile-1.0.min.css" /> <script src="http://code.jquery.com/jquery-1.6.4.min.js"></script> <script src="//code.jquery.com/mobile/1.0/jquery.mobile-1.0.min.js"></script>
<div data-role="content"> <input type="text" name="aa" id="aa" value="dsfds" onclick="alert('Hello!')" />
<input type="range" name="slider" id="slider" value="25" min="0" max="100" />
<label for="Imie">Imię:
</label><input type="text" name="Imie" id="Imie" value="" onclick="alert('Hello!')" />
<script type="text/javascript"> //alert("getElementById('aa').value_")
//document.getElementById('aa').onkeypress = function() {
//var j=document.getElementById('slider').value;
// alert ( j);
// }
Z gory dziekuje za kazda podpowiedz. Poozdrawiam.