Wiadomo, dobrze jeśli na stronie jest kilka fajnych grafik, ale CAŁA strona oparta o grafikę to "zła droga".
Otóż - strona taka wolno się wczytuje.
Będą i tacy - mniej więcej 1/3 do połowy użytkowników, którzy korzystając z wolniejszego, mobilnego internetu, wczytają częśc lub połowę takiej grafiki i wyświetli im farmazony... zakładając że w ogole będą czekać i nie pójdą sobie na zawsze.
Taka strona zabiera tobie miejsce na serwerze,(jeśli masz limity transferu szybko poczujesz też ile kosztuje wyświetlanie jej już tysiącu osób miesięcznie),
ale odczuje to też użytkownik z małym transferem.
Jak widzisz - same minusy.
Tam, gdzie da się zastosować mniejszą, powtarzalną grafikę, warto to zrobić. Wiadomo, wszystkiego kodem nie stworzysz, ale widywałam strony na których ktoś wrzucał jednokolorowe tło 1000x1000 w formacie png - całkowicie bez sensu, gdy mógł to zastąpić siedmioma znaczkami

Zresztą, dzisiaj css pozwala na stosowanie kilku obrazków tła dla jednego i tego samego elementu, więc robienie ogromnych grafik by gdzieś tam na górze była kropka a na dole kwiatek, to działanie na niekorzyść strony... To się sprawdza dla teł i grafik których nie da się inaczej rozmieścić, ewentualnie nie przyniosłoby to żadnej widocznej czy odczuwalnej zmiany.
Ale z tym kodem to też nie jest norma. Ja np często ratuję się jednopikselowymi grafikami w png bo to łatwiejsze i szybsze w zastosowaniu i nie wymaga połstronicowego kodu gdy chcę użyć wielu przezroczystości.
Jeśli masz jednokolorowy box, a w nim kolorowy różek, to sobie narysuj ten różek, a kolor boxu ustaw w CSS. To nie są nieskończone linie kodu, a wszystko będzie działać szybciej i sprawniej. I na pewno nikomu nie wyświetli 'oazy pustych kwadracików".