Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Dodatkowe okno po kliknięciu w obrazek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
playdewu
Witam.
Potrzebuję skryptu napisanego w JavaScript, który po kliknięciu w brazek będzie tworzył dodatkowe okno (nad/pod) nim, w którym można używać HTMLa.
Dokładnie chodzi mi o coś takiego, jak na tej stronie: http://www.animezone.pl/odcinki-online_blood-lad_1
Po kliknięciu w button odtwarzający pojawia nam się okno z odtwarzaczem, ponadto możemy takie okno łatwo zamknąć krzyżykiem.

Myślałem też o alternatywnie takiego skryptu jaką jest okienko dialogowego typu alert. W sumie byłoby to dla mnie najlepsze wyjście, ale niestety, nie da się zamieścić w nim odtwarzacza.
  1. <html>
  2. <head>
  3. <script type="text/javascript">
  4. function show_alert()
  5. {
  6. alert("TUTAJ PRÓBOWAŁEM UMIEŚCIĆ ODTWARZACZA YOUTUBE'A");
  7. }
  8. </script>
  9. </head>
  10. <body>
  11. <input type="button" onclick="show_alert()" value="ZOBACZ" />
  12. </body>
  13. </html>]

Jakieś pomysły?
gorden
Blood Lad, ciekawe anime z sezonu:P

animezone.pl wykorzystuje jQuery. Domyślnie jest ukryty kontener z odtwarzaczem, a potem zmienia się ich embed w zależności od klikniętego playera.

co do okienka, robisz sobie plik np. player.php i getem przesyłasz id odcinka i ewentualnie playera, jeśli jest ich kilka

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. window.open("player.php?episodeId=30&player=3", "okno", "toolbar=no, menubar=no, location=no, personalbar=no, status=no, resizable=yes, scrollbars=yes, copyhistory=yes, width=700, height=600, top=0, left=0");
playdewu
Można troszkę jaśniej? Średnio rozumiem, co gdzie i jak mam utworzyć/wkelić.
W końcu to przedszkole ;D

Btw. Blood Lad owszem, zapowiada się ciekawie wink.gif

@EDIT
Ma to być embed z YouTube'a.
gorden
jeśli chcesz jeden filmik, to wystarczy zrobić funkcję java script:
  1. function show_window() {
  2. window.open("player.html", "okno", "toolbar=no, menubar=no, location=no, personalbar=no, status=no, resizable=yes, scrollbars=yes, copyhistory=yes, width=700, height=600, top=0, left=0");
  3. }

zdarzenie onclick i wywołanie tej funkcji, a w player.html wklejasz embed
playdewu
No nie do końca o to mi chodziło.
Zamiast wczytać to okienko na załadowanej już stronie, otwiera mi się nowe okno z playerem.
gorden
w takim razie będziesz musiał użyć własnego skryptu na wyskakujące okienko.
google pod zapytaniem "custom popup javascript".. można pobrać kilka gotowych skryptów, ale te ładniejsze wymagają jquery, więc "custom popup jquery"
Gość
To jest bardzo proste do zrobienia, wystarczy podstawowa wiedza jquery + php

Wyswietlasz sobie wyniki i robisz link np. z onclick (najprosciej) onclick="$('div#tu-film-<?php echo $id_filmu; ?>').load('strona.php?idFilmu=<?php echo $id_filmu; ?>'); gdzie strona php to oddzielny plik i zwykle zapytanie z warunkiem id=$id_filmu i w tym samym pliku umieszczasz odtwarzacz i to w zasadzie tyle, to sa podstawy podstaw.

zamkniecie okna to zwykle click() w jquery.

wyswietlanie samego odtwarzacza to nie moja dzialka ale w google pelno tego
Gość
Nawet troche przekolorowalem bo na podanej stronie film zawsze otwiera sie w jednym oknie na gorze strony, ja Ci podalem przyklad z innym div id co da Ci to, ze kazdy filmik moze np otwierac sie pod danym linkiem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.