Mam taki kłopot z przemieszczaniem się miedzy stronami ( poprzednia ... następna )
tabela mySql sklada sie z
CREATE TABLE `cours` ( `cours_id` varchar(100) NOT NULL DEFAULT '', // TO jest Id kursu w którym beda dane strony `user_id_cours` varchar(10) NOT NULL DEFAULT '', // TO jest wlasciciel kursu `id_lesson` varchar(255) NOT NULL DEFAULT '', // id lekcji `title` varchar(255) NOT NULL DEFAULT '', // tytul lekcji `description` text NOT NULL, // opis lekcji `parent` varchar(40) NOT NULL DEFAULT '', // te pole na razie jest puste `status` varchar(100) NOT NULL DEFAULT '', // te pole na razie jest puste `sort` varchar(10) NOT NULL DEFAULT '', // sort PRIMARY KEY (`id_lesson`) ) TYPE=MyISAM;
Moje pytania jak zrobić cos takiego ze bedzie mozna przesuwac stronami przez guziki nastepna i poprzednia ...
przyczym gy dojdziemy do ostatniej lekcji to link do nastepna jest nie dostepny , gdy jestesmy w pierwszej to to samo nie mozna sie cofnac ?
ma ktos jakis pomysl
JUZ ZROBIŁEM

ja to zrobilem tak ale moze Wy macie inne pomysly
<?php $id_user =$user_info['user_id']; { $sort= $varSpisd[\"sort\"]; } $pokaz_cours = mysql_query(\"SELECT * FROM cours WHERE cours_id='$cours_id' AND sort='$sort'\"); { $id_lesson= $varSpis[\"id_lesson\"]; } //----------------------------------------------------- //--- Tresc kursu ------------------------------------- //----------------------------------------------------- $pokaz_cours = mysql_query(\"SELECT * FROM cours WHERE user_id_cours='$wlasciciel_cours' AND cours_id='$cours_id' AND id_lesson='$id_lesson'\"); { $strdescriptionlesson= $varSpis[\"description\"]; $strTitlelesson= $varSpis[\"title\"]; } //----------------------------------------------------- //--- Generowanie linkow dalej & wstecz -------- //----------------------------------------------------- $strDalejMax = mysql_query(\"SELECT * FROM cours WHERE cours_id='$cours_id' ORDER BY sort DESC LIMIT 1\"); { $DalejSortMax= $varDalejMax[\"sort\"]; } $strWsteczMin = mysql_query(\"SELECT * FROM cours WHERE cours_id='$cours_id' ORDER BY sort ASC LIMIT 1\"); { $WsteczSortMin= $varWsteczMin[\"sort\"]; } $sorMaxPlus = $sort + 1; $sorMinMinus = $sort - 1; if ( $sort != \"$DalejSortMax\") { $dalej .= \"<A href=description.php?cours_id=$cours_id&sort=$sorMaxPlus>Dalej >></a>\"; }else{ $dalej .= \"\"; } if ( $sort != \"$WsteczSortMin\") { $wstecz .= \"<A href=description.php?cours_id=$cours_id&sort=$sorMinMinus><< Wstecz</a>\"; }else{ $wstecz .= \"\"; } \"strDescription\" => $strdescriptionlesson, \"strTitle\" => $strTitlelesson, \"name_cours\" => $lang['tres_cours'], \"dalej\" => $DalejSort, \"westecz\" => $WsteczSort, \"dalej\" => $dalej, \"wstecz\" => $wstecz, \"Zspis\" => $lang['Zspis'] )); ?>