Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienne
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
goped
powiedzcie mi, jak to jest, ze nigdzie nie czytalem, ze jak naprzyklad jest stala $_FILES i np. zrobie tak $file = $_FILES['file']['tmp_name']; to kiedy potem bede potrzebowal powiedzmy size albo name tego pliku to robie $file_size albo $file_name , jak to jest, ze to tak dziala?
silent
Masz włączone register_globals. Przypisanie zmiennej $file nie ma znaczenia dla istnienia $file_name i $file_size - php tworzy je sam.
goped
czyli u mnie php tworzy samo $file_size i to jest to samo co $FILES[file][size] tak? ja to mam w ksiedze gosci i pewnie zrobione dla wielu serverow, ale chcialbym wiedziec jeszcze czy jak zrobie $file_size=3dfa32d; to to bedzie ten ciag czy wielkosc pliku? i skad wiadomo o ktory plik chodzi?
silent
Chodzi o plik przesłany z formularza z pola o nazwie "file". Jeśli dasz:
  1. <input type="file" name="innyplik">

To będziesz miał zmienne $innyplik, $innyplik_name, $innyplik_size, a przy register_globals=off będziesz musiał korzystać z $_FILES['innyplik'].
Jeśli przypiszesz jakąś wartość do zmiennej $file_size, to logiczne, że już nie będzie to właściwy rozmiar przesłanego pliku (chyba, że przypiszesz taką samą wartość jak była, ale zakładam, że nie winksmiley.jpg).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.